Αντιτρομοκρατική über alles ή όταν η δικαιοσύνη ποδηγετείται

image001Στις 4 Αυγούστου οι δύο «πλέον καταζητούμενοι τρομοκράτες της χώρας», ο Κώστας Σακκάς και ο Μάριος Σεϊσίδης, συλλαμβάνονται σε τυχαίο μπλόκο της ομάδας ΔΙΑΣ στη Σπάρτη. Στην καταδίωξη που προηγήθηκε της σύλληψης δέχτηκαν ευθείες βολές από πυροβολισμούς των αστυνομικών, ενώ, όπως κατήγγειλαν, κακοποιήθηκαν βάναυσα τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψης όσο και στο αστυνομικό τμήμα. Η δίκη που διεξήχθη στις 17 Αυγούστου στο B΄ Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθηνών παραπέμπει στις πλέον μελανές σελίδες της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το εντυπωσιακό, χολιγουντιανών προδιαγραφών σκηνικό στήθηκε για μια ακόμη φορά στα γρήγορα με αξιοζήλευτη ωστόσο ετοιμότητα: Σειρήνες, περιπολικά, μηχανές της αστυνομίας, που συνοδεύουν τους δυο συλληφθέντες Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη στα δικαστήρια της Ευελπίδων.  Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει μεριμνήσει στο ενδιάμεσο για την ενίσχυση του φρονήματος των συλληφθέντων με τον εθνικό μας ύμνο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους να ακούγεται στη διαπασών. Στον δε προαύλιο χώρο των δικαστηρίων η απαραίτητη διμοιρία των ΜΑΤ έχει παραταχθεί ενώ η αίθουσα διεξαγωγής της δίκης κατακλύζεται  από κουκουλοφόρους άνδρες της αντιτρομοκρατικής.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κλοπή (για το αυτοκίνητο με το οποίο συνελήφθησαν), πλαστογραφία (για πλαστές ταυτότητες), αντίσταση κατά της αρχής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

«Δεν έχουμε οπτική επαφή με την έδρα λόγω της ασφυκτικής παρουσίας  των ανδρών της αντιτρομοκρατικής» διαμαρτύρονται οι συνήγοροι υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Κατσαρής.

Μόλις λίγες ημέρες προ της διεξαγωγής της δίκης η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έσπευσε να προβεί στην μεταγωγή των κατηγορουμένων στις φυλακές Δομοκού για τον Κώστα Σακκά και Μαλανδρίνου για τον Μάριο Σεϊσίδη αποστερώντας τους τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους συνηγόρους υπεράσπισης, ενώ δεν είχαν καν λάβει γνώση της δικογραφίας. Πολλώ δε μάλλον καθώς εκκρεμούν και για τους δυο κατηγορούμενους το προσεχές διάστημα εξαιρετικά σοβαρές δίκες. Η αντιτρομοκρατική, που δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, αρνήθηκε τη μεταγωγή τους στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ η δίκη είχε οριστεί εντός μιας μόλις εβδομάδας. Ούτε οι δικηγόροι τους ενημερώθηκαν ούτε οι οικείοι τους που δεν είχαν προλάβει καν  να δώσουν έστω μια δεύτερη αλλαξιά ρούχα στους συλληφθέντες.

Στην αίθουσα του Β΄ Πλημμελειοδικείου Αθηνών οι δικηγόροι των συλληφθέντων υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ζητώντας αναβολή της δίκης:

«Το αυτόφωρο Αθηνών έχει αναρμοδιότητα για τη διεξαγωγή της δίκης καθώς για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι δυο συλληφθέντες τελέστηκαν στην πόλη της Σπάρτης και όχι της Αθήνας. Επίσης καθώς η διαδικασία του αυτόφωρου έχει παρέλθει η δίκη θα έπρεπε να διεξαχθεί σε τακτική δικάσιμο, ενώ για τη διεξαγωγή της δίκης στην Αθήνα δεν υπήρξε αιτιολογημένη, ως όφειλε, απόφαση δικαστικού συμβουλίου» υπογραμμίζουν οι δυο συνήγοροι υπεράσπισης .

«Αντιτρομοκρατική über alles;» διερωτάται απευθυνόμενος προς την έδρα ο συνήγορος Δημήτρης Κατσαρής. «Είναι δυνατόν η αντιτρομοκρατική κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και νομιμότητας να αποσπά εντελώς αυθαίρετα τη δικογραφία και να αποφασίζει σε ποιο δικαστήριο θα διεξαχθεί η δίκη; Κύριοι δικαστές προασπιστείτε το κύρος και την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης. Ανέχεστε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο σβέρκο σας;»

Η έδρα κοιτά σοκαρισμένη και εμφανώς ενοχλημένη τον συνήγορο υπεράσπισης και απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη όλες τις υποβληθείσες ενστάσεις…

Ο πρώτος μάρτυρας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Σπάρτης καλείται να καταθέσει. Μιλάει σχεδόν ψιθυριστά. Ακροατήριο, συνήγοροι ακόμη και οι ίδιοι κατηγορούμενοι διαμαρτύρονται. Η πρόεδρος εμψυχώνει τον μάρτυρα και ακολουθούν σκηνές θεατρικής κωμωδίας με τους συνηγόρους να σφυροκοπούν τους μάρτυρες που πέφτουν σε συνεχείς αντιφάσεις με τις καταθέσεις τους να μην αντέχουν κατ΄ελάχιστον στη βάσανο της κοινής λογικής.

«Κύριε μάρτυρα είδατε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης με τις μηχανές σας την πινακίδα του αυτοκινήτου;» ρωτούν τον πρώτο αστυνομικό μάρτυρα οι συνήγοροι.

«Όχι, είδαμε την πινακίδα όταν φτάσαμε στα ΚΤΕΛ όπου οι κατηγορούμενοι εγκατέλειψαν το όχημα».

«Επειδή η πινακίδα ήταν πλαστή και όχι κλεμμένη, σε αυτό το διάστημα των τριών τεσσάρων λεπτών που μεσολάβησε από τη σύλληψή τους προλάβατε να επικοινωνήσετε με το κέντρο (όχι με ασύρματο αλλά με το κινητό τηλέφωνο) και να ταυτοποιήσετε εντός ενός λεπτού τα εξής: Κέντρο, αριθμός πινακίδας ΥΝP 1461 και αριθμός πλαισίου www221……1514 (σ.σ.: ακολουθεί ένας τεράστιος αριθμός). Και το κέντρο πρόλαβε μέσα σε ενάμιση λεπτό να ελέγξει, ταυτοποιήσει και να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται περί κλεμμένου οχήματος;»

Απάντηση ψιθυριστή μάρτυρα: «Ναι».

«Ποιος πυροβόλησε κατά των κατηγορουμένων;»

«Ο επικεφαλής συνάδελφός μου της ομάδας, στον αέρα για εκφοβισμό».

«Τον είδατε;»

Στην αρχή απαντά ότι τον είδε, μετά ότι τον άκουσε. Ύστερα και τα δυο. Ο λόγος των πυροβολισμών κατά των Σακκά- Σεϊσίδη αιτιολογείται από ένα παράξενο μαύρο αντικείμενο που οι αστυνομικοί της ομάδας θεώρησαν ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων κρατούσε στο χέρι του. Το μόνο που βρέθηκε βέβαια ήταν ένα καφέ σκούρο πορτοφόλι που επεστράφη άδειο στον ιδιοκτήτη του, Μάριο Σεϊσίδη.

«Δηλαδή ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της καταδίωξης έβγαλε το πορτοφόλι του για να μετρήσει τα ψιλά του;» ρωτούν οι συνήγοροι.

Το ακροατήριο ξεσπά στα γέλια. Η πρόεδρος έξαλλη από θυμό επιβάλλει την ησυχία.

«Όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί που ήταν οι κατηγορούμενοι;»

«Στο πλατύσκαλο, σε απόσταση 25-30 μέτρων».

«Για πέστε μου, μάρτυς, οι κάλυκες από το όπλο σας σε τι απόσταση εκτοξεύονται;»

Απάντηση μάρτυρα : «Δεν γνωρίζω».

«Στα πέντε μέτρα; Στα εκατό;»

Μάρτυρας:« Δεν γνωρίζω».

«Κύριε μάρτυρα πώς είναι δυνατόν από την απόσταση των τριάντα μέτρων να βρεθούν οι κάλυκες, όπως καταγράφεται στη δικογραφία, πλησίον της σκάλας;»

Και εκείνος δεν απήντησε…

«Αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψη οι κατηγορούμενοι;» συνεχίζουν το σφυροκόπημα οι συνήγοροι.

«Εγώ πέρασα τη χειροπέδα στο ένα χέρι του  Σεϊσίδη και όταν πήγα να την περάσω και στο άλλο χέρι αυτός αντιστάθηκε με την πλάτη του.»

«Τι φόραγαν οι κατηγορούμενοι;»

«Βερμούδες.»

«Εσείς φέρατε τη στολή σας και την πλήρη εξάρτυση;»

«Ναι»

«Χτυπήσατε;»

«Ναι, είχα αμυχές.»

«Πού είναι;»

Ο μάρτυρας δείχνει τη γροθιά του.

Το ακροατήριο γελάει θορυβωδώς με την πρόεδρο να παρεμβαίνει εκ νέου. Όμως δεν ήταν μόνο αυτές οι παρεμβάσεις της έδρας. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρενέβη για να διορθώσει, υπαγορεύσει και προστατεύσει τους αστυνομικούς μάρτυρες κατηγορίας από τις ίδιες τις αντιφάσεις τους, εκφράζοντας παράλληλα τον εκνευρισμό της για τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας, ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε  κατά των Σακκά-Σεϊσίδη επαναλαμβάνει τα περί ενός μαύρου αντικειμένου που του φάνηκε ύποπτο. Μιλάει και αυτός ψιθυριστά ενώ ούτε μια στιγμή όπως και ο προηγούμενος μάρτυρας δεν έστρεψε το κεφάλι του για να κοιτάξει στα μάτια τους συνηγόρους. Όλοι τους κοιτούν ευθεία μπροστά προς την έδρα αναμένοντας ενίοτε και την επιβεβαίωσή της.

«Πώς βρέθηκαν οι κάλυκες πλησίον της σκάλας ενώ πυροβολήσατε από απόσταση τριάντα μέτρων;» ρωτούν οι συνήγοροι.

«Δεν γνωρίζω κάποιος θα έσπρωξε τους κάλυκες» απαντά ο επικεφαλής αστυνομικός εμφανώς εκνευρισμένος.

«Μα αφού δεν υπήρχε άνθρωπος εκεί όπως υποστηρίζετε και η αστυνομία απέκλεισε τον χώρο ακολούθως πώς;» ρωτούν οι συνήγοροι χωρίς να λάβουν απάντηση.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, όχι μόνο  συμμετείχε στη σύλληψη του Μάριου Σεϊσίδη, που με την μαινόμενη πλάτη του τραυμάτισε τους δυο αστυνομικούς, αλλά συνέλαβε και τον Κώστα Σακκά. Ο τελευταίος μάλιστα ενώ είχε χώρο, όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, να περάσει και να διαφύγει, περίμενε υπομονετικά να συλλάβουν τον σύντροφό του για να αντισταθεί στη συνέχεια κατά της αρχής…

Ο τρίτος αστυνομικός μάρτυρας υπεύθυνος για τη φύλαξη των κατηγορουμένων στο Α.Τ. Σπάρτης υποστηρίζει ότι αγνοούσαν εντελώς την ταυτότητα των κατηγορουμένων έως τις δυο το πρωί, οπότε ο συνήγορος του Κώστα Σακκά Δημήτρης Κατσαρής επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα.

«Και πώς εξηγείται το γεγονός ότι ενώ συνελήφθησαν στις 4 το απόγευμα οι κατηγορούμενοι, στις 6 το απόγευμα ήδη κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής ήταν στην Σπάρτη;» ρωτούν οι συνήγοροι.

«Μα μας είπαν ότι είναι αναρχικοί» απαντά ο μάρτυς.

«Και εσείς όταν ακούτε αναρχικός καλείτε την αντιτρομοκρατική;»

Οι αντιφάσεις και οι ψευδείς καταφανώς καταθέσεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ ουδόλως πτόησαν την έδρα. Η εισαγγελέας δε που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρενέβη ελάχιστα έφτασε στο σημείο να δηλώσει χωρίς αιδώ πώς οι Κώστας Σακκάς και Μάριος Σεϊσίδης είναι αυταπόδεικτα κατηγορούμενοι λόγω της ιδεολογίας τους, προτείνοντας μάλιστα κατά παράβαση του δικαιικού μας συστήματος την καταδίκη τους και για ανωμοτί ψευδή κατάθεση.

«H κατηγορία αποδεικνύεται από την ιδεολογία τους που είναι αναρχικοί. Είναι γνωστό πώς οι αναρχικοί δεν μιλάνε στην αστυνομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μα καταντήσαμε να δικάζουμε ιδεολογίες; » εξανέστησαν οι δικηγόροι υπεράσπισης.

«Δεν σας επιτρέπω, δεν σας επιτρέπω!» παρενέβη με οργή η πρόεδρος του δικαστηρίου δηλώνοντας πώς το δικαστήριο δεν είναι της αντιτρομοκρατικής. Και αυτό ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ανερυθρίαστα παραποίησε ακόμη και τη δήλωση  του Μάριου Σεϊσίδη ως προς την απόσταση από την οποία δέχτηκε τον πυροβολισμό.

Ο επίλογος της δίκης-παρωδία γράφτηκε με την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου. Όχι μόνο έγιναν δεκτές οι καταθέσεις των αστυνομικών περί της αντίστασης των κατηγορουμένων αλλά οι ποινές που επιβλήθηκαν ούτε ανασταλτικό χαρακτήρα έχουν ούτε εξαγοράσιμες είναι. Η έκπληξη δε της έδρας όταν διαπίστωσε ότι ο Κώστας Σακκάς έχει λευκό ποινικό μητρώο ήταν εντυπωσιακή: Δυσαρέσκεια  και εμφανής ενόχληση.

Οι Σακκάς -Σεϊσίδης, απεφάνθη εν τέλει το δικαστήριο, πρέπει να τιμωρηθούν και να εκτίσουν τις ποινές τους. Ακόμη και η πρόταση της εισαγγελέως για τη μετατροπή της ποινής σε εξαγοράσιμη απερρίφθη. Το μένος όμως του δικαστηρίου δεν έληξε σε αυτό το σημείο. Αρνήθηκαν ακόμη και την απόδοση μέρους των κατασχεθέντων που η ίδια η αστυνομία και αντιτρομοκρατική έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν, όπως τα ρούχα τους.

«Η εντελώς άδικη και αυστηρή απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη για να δημιουργήσει προκαταβολικά δυσμενείς εντυπώσεις για τις σοβαρές δίκες που έπονται για τους δυο κατηγορούμενους. Ο Μάριος Σεϊσίδης πλήρωσε ακριβά το εισιτήριο της επανόδου του στη νομιμότητα. Όπως ο αδελφός του Σίμος, που ακρωτηριάστηκε το πόδι του και παρέμεινε στη φυλακή δύο χρόνια ενώ ήταν αθώος, όπως ο Γρηγόρης Τσιρώνης που παραμένει στη φυλακή παρά την αθώωση του. Διατηρώ ωστόσο την αισιοδοξία μου καθώς πιστεύω ότι το Εφετείο θα αποφανθεί ανάλογα προς την πραγματική υφή των αδικημάτων των κατηγορουμένων» σημείωσε στο UNFOLLOW ο δικηγόρος του Μάριου Σεϊσίδη Κώστας Παπαδάκης.

Οι Κώστας Σακκάς και Μάριος Σεϊσίδης αναφέρθηκαν στην άγρια κακοποίηση που υπέστησαν τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψης όσο και στο αστυνομικό τμήμα. Αναφέρθηκαν στις ευθείες εν ψυχρώ βολές που δέχτηκαν και στο κυνήγι μαγισσών που εδώ και χρόνια έχει εξαπολυθεί εναντίον τους. Δήλωσαν ότι το αυτοκίνητο τούς παραδόθηκε χωρίς να κατονομάσουν από ποιον. Καταδικάστηκαν σε 33 και 32 μήνες αντίστοιχα. Το κράτος τους τα χρώσταγε ως φαίνεται. Το παραμύθι έχει πολλούς δράκους και δράκους που πετάνε φωτιές.

«Όταν έληξε η δίκη σκοτάδι μαύρο είχε απλωθεί στην Ευελπίδων. Αισθάνθηκα αυτό ακριβώς το μαύρο σκοτάδι και το έρεβος σε όλη αυτή την υπόθεση. Τόσο έντονα τόσο καταλυτικά» καταλήγει, μιλώντας στο UNFOLLOW ο συνήγορος του Κώστα Σακκά, Δημήτρης Κατσαρής.

Οι «πλέον καταζητούμενοι τρομοκράτες»

Ο 32χρονος Κώστας Σακκάς και ο 35 χρονος Μάριος Σεϊσίδης έχουν χαρακτηρισθεί ως οι περισσότερο καταζητούμενοι τρομοκράτες, επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

O αναρχικός Κώστας Σακκάς συνελήφθη για πρώτη φορά το 2010, καθώς κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση, που δεν έχει όνομα, δεν έχει προκηρύξεις και δεν έχει καμία δράση στο ενεργητικό της. Ύστερα από έξι μήνες προφυλακίζεται εκ νέου για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Αρνείται από τη πρώτη στιγμή τη συμμετοχή του στην οργάνωση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα συλληφθέντα μέρη των Πυρήνων. Παραμένει ωστόσο κρατούμενος με τη μεγαλύτερη διάρκεια προφυλάκισης, συνολικά τριάντα μήνες κατά παράβαση του 18μηνου. Παρέμενε προφυλακισμένος και όταν ερχόταν η ώρα της αποφυλάκισης οι διωκτικές αρχές φρόντισαν να εφεύρουν και να του προσάψουν νέες κατηγορίες επιβάλλοντας νέες προφυλακίσεις. Ακολουθεί η σκληρή απεργία πείνας  του Κώστα Σακκά που τον έφερε στα πρόθυρα του θανάτου. Αποφυλακίζεται με βαρύτατους περιοριστικούς όρους και με εξοντωτική εγγύηση 30.000 ευρώ. Παραμένει όμως στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής και ακολουθούν και άλλες συλλήψεις ώσπου εν τέλει αρχές του 2014 ο ίδιος επιλέγει την φυγοδικία. Η καταδίκη που βαραίνει τον Κώστα Σακκά αφορά στη διακεκριμένη οπλοκατοχή με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η υπόθεση αυτή εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο στις αρχές Σεπτέμβρη ενώ μόλις προ δυο μηνών αθωώθηκε για τη παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση του Χαλανδρίου . Συνελήφθη στις αρχές Αυγούστου μαζί με τον Μάριο Σεϊσίδη στη Σπάρτη σε τυχαίο μπλόκο της αστυνομίας, ενώ πήγαιναν διακοπές στην Ελαφόνησο.

Ο Μάριος Σεϊσίδης από το 2006 έως και τη σύλληψή του στις αρχές Αυγούστου παρέμενε φυγόδικος έπειτα από την έκδοση εντάλματος σε βάρος του για την περίφημη υπόθεση των «ληστών με τα μαύρα». Στην ένοπλη ληστεία που διενεργήθηκε την εποχή εκείνη σε παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας τραυματίζεται και συλλαμβάνεται ο αναρχικός Γιάννης Δημητράκης. Για να υπάρξει όμως ομάδα, όπως διατείνονται οι διωκτικές αρχές, χρειάζονται και μέλη. Έτσι εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για τους Μάριο και Σίμο Σεϊσίδη καθώς και για τον Γρηγόρη Τσιρώνη  που ωθούνται στην παρανομία, ενώ επικηρύσσονται με το ποσό των 600.00 ευρώ. Μετά τις συλλήψεις τους, στις δίκες που ακολούθησαν αθωώθηκαν άπαντες (πλην του Δημητράκη) για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Έως σήμερα ο Μάριος Σεϊσίδης παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως μέλος της οργάνωσης «ληστές με τα μαύρα» παρά το γεγονός ότι έχει αθωωθεί αμετάκλητα.

Πηγή: Ντίνα Ιωακειμίδου – “Unfollow”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *