Προβολή & συζήτηση ταινίας-ντοκιμαντέρ «Fuocoammare» | Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, 8 μ.μ

unnamedΗ πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, 8:00 μ.μ. προβολή και συζήτηση της ταινίας ντοκιμαντέρ του Gianfranco Rosi

Fuocoammare
(2016)

Η ταινία Fuocoammare –«φωτιά στη θάλασσα»- είναι το ιταλικό ντοκιμαντέρ του Τζιαφράνκο Ρόσι που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 2016. Η ταινία γυρίστηκε στο νησί της Λαμπεντούζα –το μικρό νησί που ανήκει στην Ιταλία αλλά βρίσκεται πολύ κοντά κοντύτερα στις ακτές της Αφρικής απ’ ότι στην Ευρώπη- κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης και καταγράφει το επικίνδυνο πέρασμα των προσφύγων από τις ακτές της Τυνησίας, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες ζωές των κατοίκων στο νησί. Βασικός χαρακτήρας είναι ένα δωδεκάχρονο αγόρι από μια οικογένεια ψαράδων και ένας γιατρός που περιθάλπει τους πρόσφυγες κατά την άφιξη τους.

Η ταινία εντάσσεται στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ, αλλά ακολουθώντας την εξέλιξη του είδους τα τελευταία χρόνια, στέκεται με άνεση δίπλα στις ταινίες μυθοπλασίας και ο Ρόσι, με την βράβευση του στο Βερολίνο, φέρνει την κατηγορία στο προσκήνιο. Η ταινία καταγράφει σκηνές που θα μείνουν στην συνείδηση του δυτικού θεατή αλλά και στην ιστορία του κινηματογράφου: Οι πρόσφυγες προσπαθούν να κρυφτούν από τους μακελάρηδες των χωρών τους σε ένα ανύπαρκτο ευρωπαϊκό παράδεισο και βρίσκονται μπροστά στους πνίχτες του ιμπεριαλισμού. Με τα λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη στην τελετή βράβευσης: «Δεν είναι αποδεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι, περνώντας την θάλασσα καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τραγωδίες».

Παρουσίαση: Θωμάς Μάνθιος, αλληλέγγυος στη στέγη προσφύγων City Plaza

Δείτε εδώ την εκδήλωση στο facebook

Σας περιμένουμε!

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα
(Χαριλάου Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *