Φταίει ο άνεμος ή μήπως οι πολλές πυρκαγιές;

Πηγή: του Φάνη Παππά – Σύλλογος Γιάννης Κορδάτος

Τις τελευταίες μέρες έχει ξαναξεκινήσει στη χώρα μας ένας «ακήρυχτος πόλεμος» που, όπως, δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι, έχει αφήσει πίσω του τεράστια περιβαλλοντική  κατα-στροφή, θανάτους και υλικές ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυρίαρχη προπαγάνδα από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποδίδει τα προβλήματα αντιμετώπισης των πυρκαγιών στο πλήθος τους, στις ξαφνικές αλλαγές του δυνατού ανέμου και, υπαινικτικά, στους εμπρησμούς. Μας θυμίζουν, αν μη τι άλλο, τον κ.Πολύδωρα, αρμόδιο υπουργό προηγούμενης κυβέρνησης της «κακιάς νεοφιλελεύθερης» ΝΔ, που έριχνε τις ευθύνες στον «στρατηγό άνεμο». Είναι όμως έτσι;

Πριν λίγες μέρες κι ενώ μαίνονταν τα πύρινα μέτωπα, ένας απόστρατος πυροσβέστης με εμπειρία δεκαετιών στο αντικείμενο, ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ έδωσε συνέντευξη στον Ρ/Σ realfm. Κάποια από τα στοιχεία που παρέθεσε είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά και μπορούν να οδηγήσουν το μυαλό του σκεπτόμενου αναγνώστη ή ραδιοφωνικού ακροατή και σε άλλες, σε αντίθετη κατεύθυνση από τις mainstream, εξηγήσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το 2009 ο προϋπολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος μειώνεται κατά 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κατά συνέπεια, υπάρχει έλλειψη οχημάτων, μέσων προστασίας και ακινητοποιημένα οχήματα λόγω βλαβών. Προσέθεσε δε, πως από το 2011 έχουν καταργηθεί στην Πυροσβεστική 4000 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες μετετράπησαν σε 5ετείς, με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους, αφού η στόχευση είναι η μείωση της πραγματικής δύναμης του Π.Σ.

Είναι σαφές πως, όταν στη λογική της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ παλιότερα είτε ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σήμερα, πρυτανεύει η λογική του «δημοσιονομικού κόφτη» των κοινωνικών δαπανών, στο όνομα της δήθεν «εξυγίανσης της οικονομίας» ή του συμβιβασμού στα κελεύσματα ντόπιων και ξένων δανειστών, αυτός που «πληρώνει τη νύφη» είναι η δασοπροστασία, εν προκειμένω, ή και άλλα λαϊκά δικαιώματα, όπως η Παιδεία, η Υγεία κοκ. Η ευθύνη, λοιπόν, και για το σημερινό, κυριολεκτικά φλέγον πρόβλημα βρίσκεται στην, εδώ και δεκαετίες, υλοποίηση τέτοιων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, μιας κι οι τελευταίες δεν έχουν στο πολιτικό τους DNA την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όσον αφορά την αεροπυρόσβεση, ο κ. Μιχαήλ αποκάλυψε πως η κατεύθυνση ήταν η ενίσχυση ιδιωτικών εταιριών αεροπυρόσβεσης μέσω ενοικίασης προς 120.000 ευρώ/ ώρα (!), αντί για την ανανέωση εθνικού εναέριου στόλου. Ακόμα ένα «πεδίο δόξης λαμπρό» ενίσχυσης του κεφαλαίου, όπως συνηθίζεται στην πολύπαθη από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης χώρα μας. Και τώρα, που ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις ελλείψεις παλεύοντας με τις φλόγες ή έστω απλά παρακολουθώντας από την τηλεόραση, η λύση που προτείνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι…ο εθελοντισμός και το πέρασμα της δασοπυρόσβεσης στους, μη έχοντας έτσι κι αλλιώς πόρους, Δήμους (Ν.4029/11). Να φύγει, δηλαδή, από το κράτος η ευθύνη και (κυριολεκτικά) «γαία πυρί μειχθήτω».

Εν κατακλείδι, η λύση κι αυτού του προβλήματος βρίσκεται στην πρόληψη. Με ουσιαστικό εκ των προτέρων αντιπυρικό σχεδιασμό, πλήρη στελέχωση της Πυροσβεστικής και δημιουργία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών. Αυτά όμως κοστίζουν. Και μιας και οι σημερινοί κυβερνώντες «ματώνουν» πολύ εύκολα απέναντι στην ΕΕ και στο ΔΝΤ κι αυταπατώνται ότι μπορούν και να συνεννοηθούν μαζί τους, και αυτή η λύση μπορεί μόνο να προέλθει από τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό που θα πιέσει σε αντίθετη από τη σημερινή πολιτική κατεύθυνση. Με την δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου που θα διεκδικεί και την αντιπυρική προστασία των δασών μας με μια άλλη λογική, αφού το πρόγραμμά του παλεύει για έναν άλλο, βαθύτατα εκδημοκρατισμένο δημόσιο τομέα, ευθύνη του οποίου είναι και η προστασία των δασών. Δύσκολος δρόμος…αλλά αξίζει να τον πορευτούμε!

ΥΓ. Επειδή οι καιροί είναι και χαλεποί και πονηροί… αρωγοί στην προπαγάνδα της κυβέρ-νησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ είναι και διάφοροι «ανεξάρτητοι», συγκεκριμένα ο κ.Τζίμερος που έγραψε στο twitter: «Δάση που δεν ανήκουν σε κανέναν είναι εύκολο να καούν και να καταπατηθούν. Νοικιάστε τα για εκμετάλλευση. Οι φωτιές θα κοπούν μαχαίρι».

Τέτοιες απόψεις «βάζουν πλάτη» στη στόχευση, όλων  των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που είναι η ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση βασικών, έστω κι εν μέρει, κεκτημένων του ελληνικού λαού, όπως είναι, ανάμεσα σ’ άλλα, και τα δάση και η δασοπροστασία. Εμείς λέμε, για να χρησιμοποιήσουμε και μια, κάποτε αγαπημένη, φράση του κ. Τσίπρα, που στην πορεία τη λησμόνησε: Με ένα νόμο, ένα άρθρο, δάση που καίγονται, αναδασώνονται χωρίς καμία καθυστέρηση, αμέσως μόλις με βάση την επιστήμη της Δασολογίας ορίζεται ότι αυτό μπορεί να ξαναγίνει στην καμένη γη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *