Με καταστολή και αίμα η μεταφορά της πρεσβείας

Παρά τις έντονες αντιδράσεις οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία έχουν αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η μεταφορά συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και γίνεται πριν την αυριανή ημέρα Μνήμης της Εξόδου των Παλαιστινίων.

Οι Ισραηλινοί έχουν παρατάξει ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα της Δυτικής Όχθης, ενώ με αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στη Γάζα προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν στον φράχτη ασφάλειας της κοινής συνοριακής γραμμής και να μην εμπλακούν σε δραστηριότητες απειλητικές για τη ζωή τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος του φράχτη και ήδη υπάρχουν 41 νεκροί και 1.500 τραυματίες.

Το ένα θύμα κατονομάζεται ως Anas Hamdan, 21 ετών.

Δεκάδες είναι οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.

AP Photo/Khalil Hamra

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει το «παρών» μέσω βίντεο καθώς στην Ιερουσαλήμ έφτασε νωρίτερα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσινγκτον Τζέισον Γκρίνμπαλντ, του υπουργού Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν, του προεδρικού συμβούλου και γαμπρού Τζάρεντ Κούσνερ, της κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα, και αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη».

AP Photo

Ωστόσο, η μετακίνηση της πρεσβείας σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες.

Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.AP Photo/Ariel Schalit

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει «ανώφελο μονομερές βήμα» την αμερικανική απόφαση για μεταφορά της πρεσβείας.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar, ο σεΐχης Ναΐμ Κάσεμ σε ομιλία του στη Βηρυτό δήλωσε επίσης πως οι επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν, υπογράμμισαν «την ισορροπία της αποτροπής» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους αντιπάλους του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιτέθηκε την Πέμπτη σχεδόν σε όλη τη στρατιωτική υποδομή του Ιράν στη Συρία, αφού ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες προς ελεγχόμενο από το Ισραήλ έδαφος.

Τη μεταφορά της πρεσβείας καταδίκασε ξανά χθες βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος λέγοντας ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τα «δικαιώματα και τη δικαιοσύνη» αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, η κίνηση αυτή χρησιμεύει για την «ανταμοιβή» της ισραηλινής κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι υπονομεύει τις προσπάθειες επίλυσης μιας διαμάχης επί δεκαετίες ενώ «τιμωρεί» τους Παλαιστινίους.

«Η ιστορία και η ανθρωπότητα δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τις αδικίες που έγιναν στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Πηγή:  “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *