Η κυβέρνηση συγκάλυψε τον ρατσιστικό εσμό των Βρασνών!

Με μια επίσημη ανακοίνωση και συνημμένες φωτογραφίες για… πειστήρια, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας αποκάλυψε πως συναντήθηκε με τον υπ. Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον ειδ. γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη και τον γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν πρόσφυγες-μετανάστες στις παραθαλάσσιες περιοχές και πως «κατανοούν το δίκαιο αίτημα» του δήμου! Ετσι, η Νέα Δημοκρατία «αγκάλιασε» πλήρως το ξενοφοβικό παραλήρημα των Βρασνών.

Η απέραντη κυβερνητική αμηχανία και σιωπή μετά από όσα συνέβησαν στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης πήραν και υπογραφή χθες, καθώς ο Δήμος Βόλβης μετατράπηκε σε… κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο δήμος, με επίσημο σημείωμα συνοδευμένο με φωτογραφίες, έκανε γνωστό ότι ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας μετέβη στην Αθήνα και συναντήθηκε με έναν υπουργό και δύο γενικούς γραμματείς έπειτα από… παρέμβαση του πρωθυπουργού!

Οι συναντήσεις έγιναν μία μέρα μετά τη μαύρη νύχτα κατά την οποία η περιοχή σημαδεύτηκε από επεισόδια για τα οποία ο δήμαρχος μεν προειδοποιούσε, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, δεν βρήκε χρόνο να συναντήσει τον κ. Λιάμα.

Τους «έδωσε»!

Κι έτσι πληροφορηθήκαμε όλοι ότι ο δήμαρχος είδε τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνο Λογοθέτη και τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη, από τους οποίους έλαβε «τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν πρόσφυγες-μετανάστες στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές του Δήμου Βόλβης». Πρόκειται για θρίαμβο των κάθε λογής ρατσιστών και ακροδεξιών οι οποίοι πανηγυρίζουν εδώ και τρεις μέρες.

Τι μαθαίνουμε ακόμη; Οτι «τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος όσο και ο κ. Λογοθέτης κατανόησαν το δίκαιο αίτημα του Δήμου Βόλβης να μη δέχεται τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων-μεταναστών και ιδιαίτερα να μην εγκαθίστανται σε παραλιακά τουριστικά καταλύματα.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν ότι όχι μόνο δεν θα κατευθυνθούν άλλοι πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στα τουριστικά θέρετρα του Στρυμονικού κόλπου, αλλά και ότι θα μετακινηθούν και τα περίπου 250 άτομα που διαμένουν σήμερα στην περιοχή των Βρασνών και της Ασπροβάλτας».

Ολόκληρη η κυβέρνηση «κατάλαβε» το πρόβλημα για το οποίο ο δικός τους –ιδεολογικά– δήμαρχος προειδοποιούσε από καιρό, αφού πρώτα οι ακραίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους…

Πρώτα οι τουρίστες!

Οπότε πήρε κι ο δήμαρχος το «αίμα» του πίσω, αφού όμως «δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα όλο το καλοκαίρι να παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα σε τουριστικά καταλύματα των Βρασνών, γεγονός που προκάλεσε και ακυρώσεις έλευσης παραθεριστών και δυσμενείς εντυπώσεις σε τουρίστες. Η είδηση για την έλευση και νέων προσφύγων προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων»!

Προσπαθώντας να σώσει τις εντυπώσεις, ο κ. Λιάμας δήλωσε ακόμη ότι «οι κάτοικοι του Δήμου Βόλβης είναι και φιλόξενοι και έχουν πολλάκις δείξει την ευαισθησία τους σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Εξαιρώντας μια ακραία ενέργεια, όπου κάποιος πέταξε πέτρα σε ένα λεωφορείο, οι κάτοικοι των Βρασνών δεν είναι ξενόφοβοι και ρατσιστές, αλλά αντέδρασαν σε μια παραβίαση του αυτονόητου».

Και ποιο είναι το αυτονόητο; Tο εξήγησε χθες ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος, μιλώντας στον ρ/σ «Focus Fm», είπε καθαρά «δεν τους καλέσαμε εμείς, πρέπει να το καταλάβουν οι μετανάστες», διότι το πρόβλημα είναι «μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό, είναι παράνομα εισελθόντες οικονομικοί μετανάστες, όχι από πόλεμο, αλλά αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

Αυτό δεν το έχει καταλάβει ολόκληρη η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει και στέλνει «μετανάστες» στα Βρασνά αντί «να μεταφερθούν σε κλειστούς φυλασσόμενους χώρους στην ενδοχώρα». Δηλαδή στα… Γρεβενά;

Από κοντά, εντοπίστηκαν ρατσιστικές διατυπώσεις σε σελίδα του f/b του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βρασνών που παρουσίαζε τους κατοίκους της περιοχής ως «γηγενείς και όχι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και κατοικούν αυτόν τον τόπο εδώ και 2.000 χρόνια».

Προκλήθηκε μια καταιγίδα από εκατοντάδες επιθετικά σχόλια στα οποία τα πιο ήπια ήταν «για να κατοικούν περισσότερο από 2.000 χρόνια, μάλλον θα είναι ζόμπι» ή «ανιστόρητοι, ξενοφοβικοί και στενόμυαλοι… ελληναράδες 2.000 χρόνια τώρα».

Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά…

Οι διαχειριστές έδωσαν χθες αμήχανες εξηγήσεις και έκαναν διορθώσεις. Αφού εξηγούν ότι το κείμενό τους «δημιουργεί πλασματικά την εντύπωση ότι πρόκειται για ρατσιστικό κείμενο, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση», ότι η σελίδα «παρουσιάζει 6 χωριά, 3 εκ των οποίων είναι προσφυγικά», λένε ότι η διατύπωση χρησιμοποιήθηκε για να «υπενθυμίσει ότι τα Βρασνά δεν είναι 1 από τα 3 προσφυγικά χωριά που παρουσιάζονται στον οδηγό».

Καταλήγει δε σε έμμεση αποδοκιμασία όσων συνέβησαν, λέγοντας ότι η διευκρίνιση υπερασπίζεται τον τουριστικό τους οδηγό «και όχι τις δράσεις του ΜΠΣ Βρασνών ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της περιοχής».

Παρέμβαση σε όσα συνέβησαν κάνει με ανακοίνωσή της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «το είπαν ξεκάθαρα: “δεν είμαστε από αυτούς που για να σώσουν κάποιον άλλον θα πέσουμε στον λάκκο μαζί τους”. Από ποιους είναι όμως; Μήπως από αυτούς που τα καλοκαίρια τα παίρνουν από τους Βαλκάνιους τουρίστες (ναι-ναι, αυτούς τους Βούλγαρους και Σέρβους που όταν έρχονταν στη χώρα μας πριν 20 χρόνια τους λέγανε κι αυτούς “λαθραίους” και “βρομο-μετανάστες”); Κανέναν όμως Βούλγαρο, Σέρβο και Ρώσο που αγοράζει σήμερα τη γη και τα σπίτια τους δεν τον είπαν λαθραίο, δεν τον κατηγόρησαν ότι υποβαθμίζει την περιοχή τους και αλλοιώνει τον πολιτισμό τους».

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία σχολιάζει δηκτικά ότι «κάποιοι από αυτούς, πιθανά οι αρχηγοί τους, μήπως είναι άραγε από αυτούς τους εργοδότες που καταναγκάζουν τους εργαζόμενούς τους –Βούλγαρους, ρωσόφωνους ή ντόπιους– να δουλεύουν μαύρα κι ανασφάλιστα, όπως συμβαίνει κατά κόρον στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα;» αλλά «αυτό, είπαμε, δεν είναι “εγκληματικότητα”, είναι “ανάπτυξη”».

Πηγή: Απόστολος Λυκεσάς – “ΕτΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *