Σπιναλόγγες. Πέρα από πολιτικές ευθύνες έχουν και ποινικές.

Το κυβερνητικό αίσχος για τους πρόσφυγες που είναι μαντρωμένοι στα στρατόπεδα συνεχίζεται. Τι ξέρουμε πλέον μετά και τη σημερινή ενημέρωση;

α. “Οι δομές είναι θωρακισμένες από τον ιό”. Βάλαμε, λέει, σε λειτουργία ένα ειδικό σχέδιο που τι προβλέπει; Τον περιορισμό των προσφύγων μέσα στις δομές, στις οποίες (πλην Ριτσώνας) δεν έχουμε κανένα κρούσμα!

Και πώς το ξέρουμε αυτό; Δεν το ξέρουμε! Αν θέλαμε να το μάθουμε, θα γινόταν ένας δειγματοληπτικός έλεγχος κάποιων εκατοντάδων ανθρώπων στη Μόρια, στη Βιάλ, κλπ και θα μαθαίναμε αν έχουμε ή όχι κρούσματα. Αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει αυτό τον απολύτως λογικό δειγματοληπτικό έλεγχο, γιατί το αποτέλεσμα θα την εξέθετε ανεπανόρθωτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η διάγνωση της κοπέλας από τη δομή της Ριτσώνας έγινε γιατί αυτή μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να γεννήσει. Αν δεν υπήρχε αυτό το τυχαίο περιστατικό που ανάγκασε τον ΕΟΔΥ να κάνει έλεγχο στο στρατόπεδο και να βρει άλλους 20 προσβληθέντες από τον ιό, θα ακούγαμε ότι και η Ριτσώνα ειναι ασφαλέστατη!

β. “Αν εκδηλωθεί κρούσμα, τότε το σχέδιο είναι: καραντίνα σε όλη τη δομή!”. Η απάντηση δηλαδή στον κίνδυνο διασποράς του ιού είναι να μαντρώσεις όλους τους διαμένοντες και να κάνεις τον “χώρο φιλοξενίας” Σπιναλόγγα. Όχι να εκκενώσεις, όχι να κάνεις και άλλα τεστ (60+20 γίνανε όλα κι όλα στη Ριτσώνα), όχι να απομακρύνεις έστω τους ευάλωτους. Αλλά να βάλεις συρματοπλέγματα. Όσο δε για τα διαπιστωμένα κρούσματα, να κάνεις καραντίνα μέσα στην καραντίνα (ειπώθηκε σήμερα για τους 20 προσβληθέντες της Ριτσώνας). Ούτε αυτοί δηλαδή να μην απομακρυνθούν! Αυτό που λέγανε στον Έβρο: να μην περάσειi κουνούπι…

γ. Σε τι πατάει η κυβέρνηση; Μα φυσικά στην εκτίμηση ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι κατά βάση (αλλά όχι αποκλειστικά) νεαρός πληθυσμός, οπότε και αν ακόμα προσβληθεί δεν θα νοσήσει. Γνωρίζει ότι πρέπει να επιβάλει μέτρα αποστασιοποίησης και για αυτούς τους ανθρώπους; Φυσικά και το γνωρίζει. Το άκουσε ο Μηταράκης από πολλές μεριές στην προχτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο: να ανοίξουν ξενοδοχεία και να μπει αυτός ο κόσμος για όσο διαρκεί η κρίση. Τι απάντησε; Ότι η ελληνική κυβέρνηση ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!

Αντί να γίνει επίταξη ενόψει της κατάστασης ανάγκης, το ελληνικό κράτος παζαρεύει ζωές για λεφτά. (Δείτε τον Μηταράκη στο 11:59:00 να απαντάει: “we do not have the capacity for mass evacuation, we do not have rooms in the mainland. Going through an unlimited number of hotels, it’s something we are happy to work with, but we need to talk about the funding of this additional 40 thousand beds for how long and whether we can find them”…

Όσοι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, δεν θα έχουν μονάχα πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, αν υπάρξει μαζική διασπορά και θάνατοι από τον ιό. Ένα όμως είναι παραπέρα σίγουρο: η ιατρική ιδιότητα όσων συμμετείχαν σε αυτές τις αποφάσεις ή τις νομιμοποίησαν με τη σιωπή τους, θα είναι επιβαρυντικός παράγοντας στην επιμέτρηση της ποινής τους.

Πηγή: Θανάσης Καμπαγιαννης – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *