Επιχείρηση στοχοποίησης του Ιάσονα και κάθε Ιάσονα

«Πληγή» που δεν κλείνει εύκολα φαίνεται πως προκάλεσε στο «σώμα» των κυβερνώντων, η υπόθεση του διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου, αν κρίνει κανείς από τη νέα επιχείρηση στοχοποίησής του από φιλοκυβερνητικά και συντηρητικά εν γένει μέσα ενημέρωσης και τους βασικούς δημοσιογράφους τους.

Τέσσερις μέρες μετά την αποκάλυψη του tvxs.gr για την ακύρωση παρασημοφόρησής του από την πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω αντιρρήσεων στελεχών της ΝΔ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δημιούργησε μέχρι και πολιτειακή κρίση, σύμφωνα με πολλούς, μετά τον πόλεμο διαρροών με ευθείες επιθέσεις και μετάθεση ευθύνης μεταξύ Προεδρικού Μεγάρου και υπουργείου Εξωτερικών, και παρά την επισήμως εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης την ώρα που πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι διχάστηκαν μεταξύ της κ. Σακελλαροπούλου και του κ. Δένδια, ορισμένοι επιλέγουν να κρατήσουν το ζήτημα ανοιχτό για να έχουν ίσως την τελευταία λέξη, η οποία πρέπει να είναι καταδικαστική για τον Ιάσονα Αποστολόπουλο και κάθε διασώστη προσφύγων.

«Κατάσκοποι πίσω από τις “ανθρωπιστικές” οργανώσεις διασώσεως μεταναστών» είναι σήμερα ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» του συγκροτήματος Φιλιππάκη (Δημοκρατία, Εσπρέσο, Ορθόδοξη Αλήθεια).

Που σημαίνει ότι οι διασώστες και οι οργανώσεις διάσωσης προσφύγων δουλεύουν για λογαριασμό της Τουρκίας. Είναι μάλλον για τη συντηρητική εφημερίδα πιο εύκολο να είναι κάποιος κατάσκοπος παρά αλληλέγγυος, ακτιβιστής, άνθρωπος που προσφέρει δίχως αλλότρια συμφέροντα.

Ακόμη, όμως, κι αν υπήρξαν ή υπάρχουν τέτοιες εξαιρέσεις, δεν μπορεί να στοχοποιούνται άνθρωποι σαν τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, ούτε δράσεις της κοινωνίας των πολιτών στη σύγχρονη δημοκρατική Ευρώπη.

«Ο διασώστης και η κάμερα» είναι ο τίτλος του σημερινού άρθρου του Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα», όπου, όπως ο ίδιος γράφει, θέλει να συνεισφέρει στο ζήτημα με μια απορία. «Τι τη θέλει τη μηχανή λήψης πάνω στο κράνος, την ώρα που επιχειρεί “ηρωϊκά”, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, να διασώσει μετανάστες;».

Και έχει και μια δεύτερη απορία, συναφή με την προηγούμενη, όπως γράφει ο ίδιος.

«Το υλικό που συγκεντρώνει, διότι προφανώς συγκεντρώνει υλικό από αυτήν τη διαδικασία, δεν την έχει για διακοσμητική την κάμερα, τι ακριβώς το κάνει; Το κρατάει ο ίδιος αρχείο; Το στέλνει κάπου; Κι αν το στέλνει, για ποιο λόγο το κάνει;».

Στην «αφελή» (;), απορία του κ. Παπαχρήστου, η οποία φαίνεται να «απαντιέται» άμεσα από την «Εστία», ούτε συνεννοημένοι να ήτανε, απαντά καλύτερα, επισήμως και τυπικά, το ίδιο το πρωτόκολλο και οι οδηγίες, με βάση τα οποία λειτουργούν οι διασώστες και μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να μάθει.

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι, λιμενικοί, αστυνομικοί, κ.λπ. έτσι και οι διασώστες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε στο κράνος τους κάμερες λήψης Go-pro, προκειμένου να αποδεικνύουν κάθε φορά ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη για παρέμβαση και διάσωση προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπει ο νόμος, ώστε ακριβώς να μην κατηγορηθούν ενδεχομένως για διακίνηση.

Πρέπει να καταγράφεται η κατάσταση κάθε ναυαγίου για να μπορεί και να αποδειχτεί η ανάγκη διάσωσης. Δεδομένου μάλιστα, ότι το λιμενικό της Λιβύης, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, συχνά, παρανόμως, ανοίγει πυρ, η ανάγκη καταγραφής των περιστατικών αυτών είναι ακόμη πιο επιτακτική.

Επίσης, οι Αρχές και κυρίως οι λιβυκές πρέπει να γνωρίζουν ποιοι πρόσφυγες επέστρεψαν στη Λιβύη, άρα και γι’ αυτό το λόγο η καταγραφή είναι απαραίτητη.

Όμως, η στοχοποίηση ΜΚΟ και αλληλέγγυων ομάδων επιχειρείται χρόνια και τίθεται συχνά στη συζήτηση για το προσφυγικό. Μάλιστα, ακόμη και ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να μην ποινικοποιείται η διευκόλυνση εισόδου προσφύγων και μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους.

Στις 20 Ιουλίου, πριν λίγες εβδομάδες δηλαδή και πριν καν υπάρξει θέμα Αποστολόπουλου, ασκήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, βαριές διώξεις εις βάρος μελών τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών και κατασκοπεία.

Είναι η τρίτη τέτοια έρευνα που διεξάγουν από κοινού αστυνομία και ΕΥΠ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αλκμήνη», τον τελευταίο χρόνο, με στόχο οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Τα μέλη των οργανώσεων αυτών μεταξύ άλλων κατέγραψαν επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο, τα λεγόμενα pushbacks, και το υλικό αυτό δημοσιοποιήθηκε με εκτενή ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο. Σε ανακοινώσεις και δημόσιες δηλώσεις τους είχαν διευκρινίσει ότι εκείνο που έκαναν ήταν να καταγράφουν τις κινήσεις των λεμβών με τους μετανάστες, καθώς και των σκαφών του Λιμενικού και της Frontex, και να δημοσιοποιούν στα social media περιστατικά στα οποία παραβιάζονται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Μήπως το BBC είναι και αυτό πράκτορας των Τούρκων; Μήπως οι New York Times είναι διακινητές προσφύγων;» διερωτάται σε σημερινή ανάρτησή του ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, παραθέτοντας τα σχετικά ρεπορτάζ με τα βίντεο και προσθέτοντας: «Άραγε η Deutsche Welle, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) που καταγγέλλουν τα εγκλήματα στα ελληνικά σύνορα, έχουν όλοι αυτοί συνωμοτήσει ενάντια στο αθώο ελληνικό κράτος;».

Για την ώρα η έρευνα και η ποινική στοιχειοθέτηση των υποθέσεων αυτών είναι εν εξελίξει.

Πάντως, ο αρθρογράφος της «Καθημερινής», Πάσχος Μανδραβέλης, στο σημερινό άρθρο του με τίτλο «Ο αχταρμάς για τη δεξίωση», δεν έχει απορίες. Είναι πιο ξεκάθαρος στη θέση του. «Τα παράσημα του τυπικού εθνικού κράτους φτιάχτηκαν για να τιμούν ανθρώπους που σκοτώνουν ξένους και όχι όσους τους διασώζουν». Αυτούς, τιμά ο ίδιος.

Πηγή: Μαριάνθη Πελεβάνη – tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *