Ακριβό ρεύμα, φτηνά ψέματα

Την ώρα που οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα είναι 18 φορές πάνω από τις γερμανικές, η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι «είμαστε φτηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια»

Σε μια μέρα που η Ελλάδα όχι μόνον αναδεικνύεται για πολλοστή φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, αλλά «επιτυγχάνει» να είναι σχεδόν 18 φορές ακριβότερη της Γερμανίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακινήσει «non paper» και να ισχυριστεί ότι «είμαστε φτηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια».

Οι χονδρεμπορικές τιμές σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών κινούνται σήμερα σε «ιστορικά χαμηλά» καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την εορταστική περίοδο μειώνουν τη ζήτηση και οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει. Η Γερμανία θα πωλεί σήμερα ρεύμα στα 14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Ισπανία και Πορτογαλία στα 16, η Γαλλία στα 32, το Βέλγιο στα 33 και η Ελβετία στα 44, ενώ καμία από τις χώρες της Βαλκανικής δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Μοναδικές χώρες που ξεπερνούν τα 200 ευρώ είναι η Ιταλία (205) και η… υπερήφανη Ελλάδα που φτάνει τα 248! Για την ακρίβεια, η μέση χονδρεμπορική στη χώρα μας θα είναι 248,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 4% την ώρα που οι τιμές στην Ευρώπη καταβαραθρώνονται), ενώ σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ξεπερνά τα 360 ευρώ.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις», αναφέρεται στο κείμενο, σχολιάζοντας προφανώς όσους καταγγέλλουν τις υψηλές πτήσεις και τον πρωταθλητισμό ακρίβειας στην Ελλάδα.

Ατυπη ενημέρωση

Παραβλέπει λοιπόν τις πρωτιές των τελευταίων εννέα ημερών και εμφανίζει έναν άλλον πίνακα, στον οποίο παρουσιάζει τη μέση τιμή χονδρικής στον μήνα που προηγείται. Εκεί προκύπτει για την Ελλάδα μέση τιμή 278,36 ευρώ που την κατατάσσει στην 9η θέση, ενώ στην πρώτη βρίσκεται η Ιταλία με 301,32 ευρώ, στη δεύτερη η Μεγάλη Βρετανία με 299,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην τρίτη η Ελβετία (298,26) και στην τέταρτη η Γαλλία (288,71).

«Είμαστε φτηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία, ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία», αναφέρει η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσθέτει το δυσνόητο «η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα» και καταλήγει με την «πατρική» υπενθύμιση ότι «η απόφαση της κυβέρνησης για διατήρηση των τιμών ενέργειας στη λιανική σε προσιτά επίπεδα για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες ισχύει απολύτως και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση».

Για «παιχνίδια δισεκατομμυρίων στην αγορά ενέργειας» χωρίς «να ιδρώνει το αυτί κανενός» μίλησε χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («Στο Κόκκινο»), ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «οι διαφορές τιμών με τις γειτονικές χώρες, Βουλγαρία και Ιταλία, με τις οποίες η χώρα μας είναι διασυνδεδεμένη, είναι ιδιαίτερα μεγάλες, χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής εξήγηση γι’ αυτό». «Στις 27/12, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 249 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Βουλγαρία 96 ευρώ.

Στις 26/12, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 198 ευρώ ενώ στη Βουλγαρία 48 ευρώ. Αυτό συμβαίνει ενώ οι συνθήκες όσον αφορά την κατανάλωση των γειτονικών χωρών είναι παρόμοιες, λόγω εορτών. Το πρόβλημα είναι ότι με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση Μητσοτάκη οι τιμές χονδρεμπορικής αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία προανακοινώνονται οι τιμές λιανικής, όπου βέβαια συνυπολογίζονται και τα επιπλέον έξοδα και το κέρδος και φυσικά το υπερκέρδος των προμηθευτών. Οπότε ως πολίτες και ως καταναλωτές πληρώνουμε αυτές τις τιμές, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω των ανακυκλούμενων επιδοτήσεων που δίνει η κυβέρνηση με λεφτά των πολιτών».

Πηγή: Άρης Χατζηγεωργίου – ΕφΣυν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *