2ήμερο εκδηλώσεων της Εργατική Λέσχη Καλλιθέας 15/16 Σεπτεμβρίου 2023

Λάβαμε και παραθέτουμε:

Η τεράστια επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στα φτωχά λαϊκά στρώματα οι επιχειρηματίες οι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις τους με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης πριν 15 χρόνια, είχε βάλει από την αρχή στο στόχαστρο το δικαίωμα των φτωχών και των εργαζόμενων στην κατοικία. Από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μέχρι τα Airbnb, από την εξωφρενική αύξηση των ενοικίων μέχρι τις ντόπιες και ξένες εταιρείες ακινήτων…, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι μια συντονισμένη προσπάθεια κράτους και ιδιωτών να αρπάξουν τη λαϊκή κατοικία και να την μετατρέψουν σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, οικονομικά απρόσιτο για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Για τις περισσότερες λαϊκές οικογένειες το ενοίκιο που πληρώνουν κάθε μήνα, μέσα σε συνθήκες γενικευμένης και ανεξέλεγκτης ακρίβειας, εξανεμίζει τους πετσοκομμένους μισθούς, σε βάρος της κάλυψης άλλων βασικών αναγκών, πχ, του φαγητού. Τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού (άνεργοι, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι) βρίσκονται άμεσα αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να βρεθούν στους δρόμους.

Η επίθεση στη λαϊκή κατοικία είναι μια προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, την οποία την διεξάγουν συντονισμένα. Όμως δεν εξελίσσεται χωρίς αντιστάσεις. Από την Ελλάδα, μέχρι την Ισπανία, μέχρι τη Γερμανία και την Ιταλία έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τους ανθρώπους να οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν, είτε τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, είτε την αύξηση των ενοικίων…

Οι αντιστάσεις αυτές μπορούν να συντονιστούν και να γίνουν μαζικά κινήματα στην κάθε χώρα που θα αγωνιστούν για το δικαίωμα στη στέγη.

Αυτό θα είναι το κεντρικό σύνθημα του φετινού διημέρου της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας και σε αυτό το πρόβλημα θα συζητηθεί τις δύο ημέρες. Μετά τις συζητήσεις θα ακολουθήσει και τις δύο μέρες μουσικό γλέντι…..

Πιο αναλυτικά:

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου,

ώρα 7:00 μμ.:

Συζήτηση με θέμα: Πώς μπορεί να υπάρξει σήμερα ένα μαζικό κίνημα για το ζήτημα της κατοικίας;

Θα παρέμβουν κινηματικές συλλογικότητες και συνδικαλιστικές συλλογικότητες.

ώρα 9:30 μμ.:

Συναυλία

Δημήτρης Μητσοτάκης

Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια ρεύματα)

Γιάννης Παπαγεωργίου

Ρεβάνς / Revans Band

Ν. Λιάτσου –Δημήτρης Σινογιαννης – Κ. Γράψας – Αγγ. Παπανικολάου

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

ώρα 7:00 μμ.:

Συζήτηση με θέμα: Εμπειρίες αγώνα από άλλες χώρες. Τα κινήματα για το δικαίωμα στη στέγη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ομιλητές Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Κ. Βουρεκας,  Αρχιτέκτονας. 

Από το Βερολίνο θα παρέμβει ο Γιώργος Θώδος, ακτιβιστής στην πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα «Deutsche Wohnen und Co enteignen!» και την πρωτοβουλία γειτονιάς «Kotti und Co» (Βερολίνο / Kreuzberg).

ώρα 9:00 μμ.:

Ρεμπέτικο γλέντι

Ντίνα Σκέμπρη, τραγούδι 

Γιώργος Μπεκιάρης, κιθάρα,τραγούδι 

Γιώργος Πάγκαλος, μπουζούκι

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας
Λασκαρίδου 134

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *