Δεσποτάδες και μπακίρια


Γράφει σήμερα ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στα «Νέα»: «Η Εκκλησία υποβάλλει επίσημο αίτημα για τη μετατροπή ενός μοναστηριού σε ειδικό χώρο σωφρονισμού για ιερείς. Η συνταγματικότητα μιας τέτοιας ρύθμισης είναι συζητήσιμη. Άλλες συνέπειες έχει η κατάχρηση για έναν εφοριακό υπάλληλο και άλλες για έναν κληρικό; Ποιες σωφρονιστικές ανάγκες εξυπηρετεί η διαφορετική μεταχείριση των κρατουμένων κληρικών; Δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε όχι απλώς έναν άλλο χώρο κράτησης αλλά ένα ιδιότυπο προνομιακό καθεστώς έκτισης της ποινής; Με τη λογική αυτή, γιατί αύριο να μη συζητήσουμε για φυλακές δικαστών, πανεπιστημιακών ή πολιτικών; Εξάλλου, θα διεκδικούσαν άραγε οι λειτουργοί της κρατούσας εν Ελλάδι θρησκείας την ίδια διακριτική μεταχείριση αν δεν βρισκόταν στον Κορυδαλλό Ορθόδοξος ιεράρχης αλλά λειτουργός άλλου δόγματος καταδικασμένος για κακουργήματα;

Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνουν στην κοινωνία θεσμοί οι οποίοι κατ΄ εξοχήν οφείλουν να δρουν παιδαγωγικά και να αποτελούν υποδείγματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Η επιδίωξη οποιουδήποτε ειδικού καθεστώτος, η αυτοεξαίρεση από τον δημόσιο έλεγχο, κάθε αίτημα για ιδιότυπη ασυλία υπονομεύουν το ήδη κλονισμένο κλίμα δημόσιας εμπιστοσύνης και επιβαρύνουν την ήδη ασθενική λειτουργία των θεσμών»

Είναι φανερή η αγωνία του Κ.Π μήπως με τέτοιες προκλητικές κινήσεις του παπαδαριού που κατά την άποψή του «υπονομεύουν το ήδη κλονισμένο κλίμα δημόσιας εμπιστοσύνης και επιβαρύνουν την ήδη ασθενική λειτουργία των θεσμών» θιγούν οι «θεσμοί». Τα «ιερά και όσια» του καπιταλιστικού συστήματος δηλαδή. Το λέμε αυτό γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τον κατά τ’ άλλα λαλίστατο Κ.Π να τοποθετείται στις προκλητικές ανιστόρητες δηλώσεις δεσποτάδων, που θέλουν να επιβάλουν την εξωτερική πολιτική ούτε πως διαχειρίζονται την λεγόμενη «εκκλησιαστική περιουσία».

Και στην τελική το πρόβλημα είναι που θα περάσει κάποια χρόνια ο δεσπότης, Παντελεήμων, που καβάτζαρε απ’ το «ποίμνιο των πιστών» 1,5 δισ δρχ για τα «γεράματα του»; Και στις φυλακές Κορυδαλλού να παραμείνει μπέικα θα την βγάλει αφού ως γνωστό τα μπακίρια σου εξασφαλίζουν τα πάντα και παντού.

Γιατί κανένας δεν μιλάει για το πώς διαχειρίζεται την τεράστια περιουσία του το παπαδαριό; Ας μην αναφερθούμε στα χιλιάδες ακίνητα που έχει και να σταθούμε μόνο στις χρηματιστηριακές δραστηριότητες του. Εχουμε λοιπόν και λέμε. Η «Εκκλησία της Ελλάδος» διαθέτει 5.000.947 μετοχές στην Εθνική Τράπεζα. Αποτελεί δηλαδή απ’ τους πιο μεγάλους ιδιοκτήτες της, Παράλληλα διαθέτει καταθέσεις προθεσμίας σε μια σειρά άλλες τράπεζες (Eurobank, Alpha, Aspis κλπ) συνολικού ύψους 39.890.800 ευρώ. Αν κανείς προσθέσει σ’ αυτά και τους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου που έχει βλέπουμε ότι η «Εκκλησία της Ελλάδος» είναι απ’ τους μεγαλύτερους πλουτοκράτες στην χώρα μας. Και τα «ιερά μπακίρια» ευλογούν μόνο τις δεσποτικές μήτρες, άντε και μερικές «ανιψιές» και «ανιψιούς»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *