Ο σ. Σωφρόνης Παπαδόπουλος μιλάει στο Βαθύ Κόκκινο για το Πολυτεχνείο ‘73

Ακούστε από το διαδικτυακό ραδιοσταθμό μας αύριο Δευτέρα στις 9.00 το βράδυ την εκπομπή «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο». Ο σ. Σωφρόνης Παπαδόπουλος, ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής αριστεράς και της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας-ΟΚΔΕ η οποία εκδίδει την εφημερίδα Εργατική Πάλη, μιλάει για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Έχοντας ενεργό συμμετοχή σαν μέλος της πρώτης εργατικής επιτροπής και πρόεδρος της Εργατικής Συνέλευσης, μεταφέρει την εμπειρία του και τοποθετεί την εξέγερση του Νοέμβρη εκείνου σαν ένα από τα 3 σημαντικότερα ορόσημα του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, δίπλα στον Μάη του ’36 της Θεσσαλονίκης και στην επανάσταση του ’41-’49.

Περιγράφει την παράλληλη ανάδυση  του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος από το 1972, την μαθητική συνέλευση, την κάθοδο στο Πολυτεχνείο των κατοίκων της Πάχης των Μεγάρων και αναλύει τις πολιτικές γραμμές που εκφράστηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο.

Με τεκμηριωμένο λόγο τοποθετεί τα γεγονότα της εξέγερσης στο ευρύτερο κοινωνικό αλλά και διεθνές τους πλαίσιο, κάνοντας και μια αποτίμηση για την παρακαταθήκη που άφησε το Πολυτεχνείο του ’73.

Σε επόμενη εκπομπή θα συνεχίσουμε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον σ. Σωφρόνη Παπαδόπουλο για την επόμενη περίοδο της μεταπολίτευσης, τον εργοστασιακό συνδικαλισμό και τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *