Ελντοράντο Λεηλασίας η Ελλάδα

Γράφει ο Μάκης Γεωργιάδης

Μεγάλη συγκέντρωση αύριο 4 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στα χρυσωρυχεία

Την ώρα που η μάχη κατά των χρυσοθήρων στη Χαλκιδική κλιμακώνεται, ανοίγει και το μέτωπο στη Θράκη, καθώς ο «πυρετός του χρυσού» χτυπάει για τα καλά στο Μέγαρο Μαξίμου!

Στη βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται μια πραγματική επιχείρηση …Ελντοράντο, με ανάδοχο την καναδική (όνομα και πράγμα) Ελντοράντο Γκόλντ και τους εγχώριους ντίλερ της διαπλοκής.

Οι σύγχρονοι «κονκισταδόρες» που αναζητούν αμύθητους θησαυρούς στο ελληνικό υπέδαφος, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους πραγματικούς, οι οποίοι για αιώνες λεηλάτησαν, δυνάστευσαν και προχώρησαν ακόμη και σε γενοκτονίες στην Κεντρική και Νότια Αμερική για περισσότερα από 350 χρόνια. Μόνο που το σύγχρονο Ελντοράντο του Α. Σαμαρά έχει το πρόσημο «ανάπτυξη» και η λεηλασία περιβάλλοντος και ανθρώπινων πόρων καλύπτεται πίσω από τον όρο «επενδύσεις».

Μετά τη Χαλκιδική, έρχεται ο επόμενος στόχος: το Πέραμα του Έβρου το οποίο εποφθαλμιούν οι Καναδοί. Για τον εξευμενισμό των Καναδών «επενδυτών», μετά τις αντιστάσεις που συναντούν στη Χαλκιδική και στη λογική που παρουσίασε και στη Βουλή ότι «δεν μασάει», ο Α. Σαμαράς προχώρησε στην επίσπευση της αδειοδότησης της θυγατρικής της Ελντοράντο Γκόλντ, Χρυσωρυχεία Θράκης, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή. Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τους οποίους απειλεί καίρια η περιβόητη επένδυση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι σχεδόν οι δήμοι, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι τοπικές κοινωνίες και όλοι οι επιστημονικοί φορείς που έχουν λόγο στην υπόθεση, έχουν γνωμοδοτήσει ή εισηγηθεί αρνητικά. Αλλά ο Α. Σαμαράς «δεν μασάει» από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες. Γι’ αυτό έσπευσε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της εταιρείας, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει την άδεια για το χρυσωρυχείο του Περάματος «μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες».

Η συνάντηση έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και τα αποτελέσματά της αποτυπώθηκαν και σε συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ: «Αυτή είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες». Για να επιτευχθεί αυτό, η συγκυβέρνηση προχώρησε σε απροκάλυπτες παρεμβάσεις τόσο σε δικαστικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

Ο Α. Σαμαράς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, για να συζητήσουν «τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε αποφάσεις που εκδίδει το ΣτΕ και μπορεί να προκαλούν προβλήματα σε επενδυτικά σχέδια». Οι αντιδράσεις ωστόσο για την επικείμενη «επένδυση» στο Πέραμα είναι σημαντικές και σχεδόν καθολικές.

Τον Απρίλιο του 2012 ο Καναδός πρέσβης στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την «επένδυση» στην περιοχή του Περάματος. «Πρέπει όμως και εσείς να καταλάβετε πως η κυβέρνηση έχει πει το “ναι”, έχει εντάξει μάλιστα το έργο στις επενδύσεις φαστ τρακ και είτε συμφωνείτε είτε όχι, αυτό αποτελεί γεγονός», δήλωνε ο πρέσβης με ύφος, που υπογράμμιζε την απροκάλυπτη και σκανδαλώδη εμπλοκή τόσο της τότε ελληνικής κυβέρνησης όσο και της καναδικής, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της περιβόητης Ελντοράντο Γκόλντ.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρέσβης, με συμπεριφορά βγαλμένη από τις πιο σκοτεινές μετεμφυλιακές περιόδους, είχε σοβαρούς λόγους να ανησυχεί από τα λεγόμενα του δημάρχου ο οποίος σημειωτέον εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία και όχι από κάποιους «εξτρεμιστές» πολέμιους των επενδύσεων: «Έχουμε μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν την απόλυτη (περιβαλλοντική) καταστροφή και δεν θέλουμε να συζητάμε παραπάνω. Κουραστήκαμε πια», είχε πει ο Β. Λαμπάκης στον Ρ. Πεκ. «Θέλουμε να μας αφήσετε ήσυχους να αναπτύξουμε εδώ τη γεωργία μας, την κτηνοτροφία μας, την αλιεία μας, τον τουρισμό μας, τα δάση μας, για να μπορέσουμε μέσα από αυτό που γνωρίζουμε εμείς κρατώντας την καθαρότητα του τόπου μας, να προκόψουμε», έλεγε χαρακτηριστικά με την …οπισθοδρομική του αντίληψη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος εκφράζοντας την πίεση των δημοτών τόνισε: «Να ξέρετε ότι κι αν ακόμα πάρουν άδεια από την Αθήνα, εγώ και οι συμπολίτες μου θα πάμε εκεί στο Πέραμα και θα εμποδίσουμε τις μπουλντόζες να σκάψουν τον ιερό μας χώρο»!

Αν και ο δήμαρχος αντιμετωπίζει το ζήτημα με μια «εθνοκεντρική» ματιά, η ώρα της έμπρακτης αντίστασης έχει σημάνει. Αρκετοί Θρακιώτες ήταν στο μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στη Μ. Παναγιά, ενώ για τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή όλων των δήμων της περιοχής, των τοπικών φορέων και της περιφέρειας. Ένας νέος σημαντικός αγώνας είναι πια σε εξέλιξη εναντίον της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης και χρυσοθήρων.

 

Μεγάλη διαδήλωση – απάντηση στη Χαλκιδική

Με μια νέα ογκώδη και γεμάτη παλμό διαδήλωση στη Μ. Παναγιά και στις Σκουριές απάντησαν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι από άλλες περιοχές στην εντεινόμενη κρατική τρομοκρατία η οποία από τον πρωθυπουργό βαφτίζεται «προάσπιση των επενδύσεων» με κάθε μέσο και κόστος.

Χιλιάδες διαδηλωτές ωστόσο αψηφώντας τις απειλές και την επίδειξη πυγμής από τις δυνάμεις καταστολής κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους βροντοφωνάζοντας το δίκιο τους.

Με συνθήματα εναντίον των εξορύξεων χρυσού και με πανό που αποτύπωναν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται στον τόπο τους, αλλά και την κρατική αυθαιρεσία, οι κάτοικοι απάντησαν και πάλι δυναμικά με τη μαζική συμμετοχή τους σε έναν αγώνα που έχει αποκτήσει πλέον συμβολικά χαρακτηριστικά για όλη την αντιστεκόμενη στη μνημονιακή βαρβαρότητα Ελλάδα. «Από την Αττική ως τη Χαλκιδική ίδιοι εργολάβοι, ίδια καταστολή», «Το νερό δεν εξαγοράζεται με όλο το χρυσό του κόσμου» ή «Κυάνιο και αρσενικό είναι το κέρδος από το χρυσό», ήταν ενδεικτικά κάποια από τα συνθήματα και τα πανό των διαδηλωτών.

Η συμμετοχή και η δυναμική παρουσία των κατοίκων από όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας τεράστιας επιχείρησης τρομοκράτησης του πληθυσμού με αθρόες προσαγωγές «υπόπτων» για τα γεγονότα της 17ης Φεβρουαρίου στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός. Προσαγωγές κατ’ όνομα καθώς σύμφωνα με καταγγελίες των παθόντων, κάποιες από αυτές είχαν τα χαρακτηριστικά απαγωγής και θυμίζουν πρακτικές Γκουαντάναμο που χρησιμοποιεί πλέον η ΕΛΑΣ του Ν. Δένδια.

Μάλιστα, η ασφάλεια Θεσσαλονίκης η οποία χειρίζεται το θέμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, συνέχισε ακόμα και με προσαγωγές μαθητών, με αποτέλεσμα να κλείσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας το Αριστοτέλειο Λύκειο στην Ιερισσό, ενώ προσαγωγές μαθητών και τεσσάρων ακόμη φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη έγιναν την Πέμπτη με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εντείνει και τον επικοινωνιακό πόλεμο, επιδιώκοντας την αποδόμηση των επιχειρημάτων των κατοίκων της Χαλκιδικής, χρησιμοποιώντας χωρίς κανένα πρόσχημα ως υποχείριο το επί της ουσίας διαλυμένο και καταργημένο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΙΓΜΕ, έκθεση του οποίου δικαιολογεί απολύτως τις εξορυκτικές δραστηριότητες, στο όνομα της ανάπτυξης και της υπέρβασης του δημοσιονομικού αδιεξόδου.

 

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οι περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο των χρυσοθήρων δεν περιορίζονται στη Χαλκιδική και στο Πέραμα του Έβρου. Τα αδηφάγα μεγαθήρια του χρυσού εποφθαλμιούν επίσης το Κιλκίς και τις Σάππες της Ροδόπης.

Στη συνάντησή του με το δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, ο Καναδός πρέσβης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ενεργεί ως εκπρόσωπος της Ελντοράντο Γκόλντ, αλλά ως εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης, η οποία εγγυάται την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρείας.

Για να καταλαγιάσει μάλιστα τις ανησυχίες του δημάρχου, τον κάλεσε να επισκεφτεί τον Καναδά ή τη Φινλανδία όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.  Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 4 Νοεμβρίου του 2012, σημειώθηκε στη Φινλανδία διαρροή λυμάτων από ορυχείο εξόρυξης νικελίου, η οποία θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας. Είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο ορυχείο στην πόλη Ταλβιβάρα στα ανατολικά της χώρας δεν ανήκει στις εκμεταλλεύσεις της καναδικής εταιρείας, εντούτοις ήταν ένα από τα πλέον σύγχρονα, κατασκευασμένο μόλις το 2008.

Αν και η Φινλανδία φημίζεται για την οργάνωσή της ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, η διαρροή στις δεξαμενές απόθεσης λυμάτων συνεχίστηκε επί επτά μέρες, οπότε και πιθανολογείται ότι το ρήγμα αποκαταστάθηκε. Σε ωριαία βάση διέρρεαν προς τις λίμνες, τις πηγές και τα νερά της περιοχής 5.000 έως 6.000 κυβικά μέτρα τοξικών λυμάτων.

Τα λύματα περιείχαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε τοξικά και ραδιενεργά μέταλλα και κυρίως νικέλιο και ουράνιο. Όταν μάλιστα μετρήθηκαν τα ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή, εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις από 150 – 200 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.  Το ατύχημα αυτό αναδεικνύει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Κι αν ο χρυσός δεν είναι τοξικός και ραδιενεργός, τα αντιδραστήρια και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για το διαχωρισμό και την επεξεργασία του είναι απολύτως τοξικά και επικίνδυνα.

Ιδιαίτερα το κυάνιο και το αρσενικό αλλά και άλλα βαρέα μέταλλα που προκύπτουν από την εξόρυξη. Το κυάνιο χρησιμοποιείται ήδη εδώ και σαράντα χρόνια στα μεταλλεία Στρατωνίου και Ολυμπιάδας και όσο κι αν διατείνεται η εταιρεία ότι στις Σκουριές δεν θα χρησιμοποιήσει κυάνιο, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό γιατί η μέθοδος που προτίθεται να χρησιμοποιήσει, αυτή της ακαριαίας τήξης, δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία ανάλογη εξόρυξη τέτοιου είδους και μεγέθους σε όλον τον κόσμο.

Με τον όγκο εξόρυξης να ανέρχεται σε 25.000 τόνους εδαφών ημερησίως, με μέση περιεκτικότητα σε χρυσό μισό γραμμάριο ανά τόνο, είναι δεδομένο πως αν δεν λειτουργήσει η μέθοδος, η επόμενη λύση έχει το όνομα κυάνιο.

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ 3/3/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *