ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ!

altΝΕΟ ΑΡΘΡΟ 24 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ!

Με το δασοκτόνο νομοσχέδιο «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις», που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση, στο όνομα των εσπευσμένων διαδικασιών για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, ανοίγει το δρόμο για την ευρεία νομιμοποίηση καταπατημένων δασών και δασικών εκτάσεων αλλά και αφήνει ανοικτές τις πόρτες για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση όσων δασών καταπατηθούν στο μέλλον.


Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τα άρθρα 13-20, προβλέπει, πέραν των άλλων, στο όνομα της επιτάχυνσης και απλούστευσης των διαδικασιών κύρωσης των δασικών χαρτών, την ανάθεση κατά απαράδεκτο τρόπο όλων των σχετικών διαδικασιών εκπόνησης μελετών, κατάρτισης, συμπλήρωσης, διόρθωσης, ανάρτησης, προετοιμασίας και εξέτασης των αντιρρήσεων του δασικού χάρτη σε ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ με όλες τις σχετικές και αυτονόητες δυσμενείς παρενέργειες.

Το πιο τραγικό και πρωτοφανές, όμως, είναι ότι το νομοσχέδιο στην παράγραφο 4 του άρθρου 24 προβλέπει ότι «εφόσον ο δασικός χαρακτήρας περιοχής έχει μεταβληθεί με πράξεις της διοίκησης, που δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί και συντρέχουν προϋποθέσεις για την πολεοδόμησή της, ο Υπουργός εκδίδει πράξη για την έναρξη της διαδικασίας πολεοδόμησής της»

Και ακόμα χειρότερο, το νομοσχέδιο προσθέτει: «Η περιοχή που εξαιρείται από το δασικό χάρτη πολεοδομείται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη διαδικασία που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία ή, εφόσον πρόκειται για οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων, εκδίδεται πράξη οριοθέτησής του σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις»


Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ανοίγει μια βιομηχανία αντισυνταγματικών νομιμοποιήσεων και πολεοδόμησης κτισμένων καταπατημένων (με αυθαίρετες αποφάσεις της Διοίκησης που βγήκαν στο παρελθόν ή θα βγουν στο μέλλον) δασών και δασικών εκτάσεων. Ταυτόχρονα, κατά εξίσου πρωτοφανή τρόπο, αυτή η πολεοδόμηση κτισμένων καταπατημένων δασών θα γίνεται, άκουσον-άκουσον, με Προεδρικό Διάταγμα (!) ή και όταν μιλάμε για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων (!), ακόμα και 10-20 κατοίκων (!), θα γίνεται με Υπουργική Απόφαση (!). Έλεος!


Είναι προφανές ότι η πάλαι ποτέ επιχειρηθείσα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος είναι “πταίσμα” μπροστά στην κατακρεούργηση του Συντάγματος με το νέο άρθρο 24 του παρόντος νομοσχεδίου από την «πράσινη» κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με αρμόδια Υπουργό την «οικολόγο» κα Τ. Μπιρμπίλη.

Με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου ιδρύεται “ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ”, το οποίο στην ουσία αντικαθιστά το παλιό “αμαρτωλό” ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) μαζί με τους πόρους του.

Το “ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ” θα αποβεί, μάλλον πολύ χειρότερο από την προηγούμενη σκανδαλώδη κατάσταση του ΕΤΕΡΠΣ, αφού το νέο Ταμείο θα ελέγχεται απολύτως από τον εκάστοτε υπουργό, θα λειτουργεί με απόλυτη αδιαφάνεια και χωρίς κανένα κοινωνικό ή κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι στόχοι του μπορεί να εξυπηρετούν οτιδήποτε άλλο πέρα από τον ψευδώνυμο τίτλο του, θα μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί με θυγατρικές ΑΕ και να αναθέτει σε ιδιώτες πάσα δραστηριότητα του, ενώ κατά περίεργο τρόπο μπορεί και να προβαίνει σε δάνεια για να εξυπηρετεί τις παρεμβάσεις του!

Πράσινο Ταμείο και Δασικοί χάρτες είναι δύο άξονες σε αυτό το νομοσχέδιο που μπορούν να βάλουν “φουρνέλο” στο περιβάλλον. Μπορεί να δούμε το Πράσινο Ταμείο να χρηματοδοτεί την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, στο όνομα της ανάπλασης τους, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το άρθρο 24 θα “κατακάψει” με νόμιμη τσιμεντένια “στάκτη” μεγάλες δασικές εκτάσεις “φιλέτα”!

Αναδημοσίευση από “iskra

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *