Αμείλικτα ερωτήματα προς τον υπουργό Υγείας

ygeia-3Γιατροί και νοσηλευτές κατακεραυνώνουν τον Αδωνι Γεωργιάδη και το σχέδιό του για κλείσιμο νοσοκομείων και εκατοντάδες απολύσεις που «βαφτίζονται» κινητικότητα-διαθεσιμότητα

Της Ντάνι Βέργου

Παίζει εν ου παικτοίς ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Με τη δημόσια υγεία του Ελληνα πολίτη. Με ένα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και τους νόμους δικαίωμα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς με επιπολαιότητα ή χωρίς την πρέπουσα σοβαρότητα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, χωρίς να έχει έναν χάρτη υγείας που να καταδεικνύει τα αδύναμα και τα δυνατά σημεία του συστήματος, να ανακοινώνει αυθαίρετα σχέδια για τα δημόσια νοσοκομεία και τους λειτουργούς τους σε δύο μήνες θητείας στο υπουργείο.

Παίζει και με τις λέξεις ο υπουργός. Βαφτίζει την κατάργηση 8 έως τώρα νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (και έπεται συνέχεια για την υπόλοιπη χώρα) «αναπροσανατολισμό» και «αλλαγή χαρακτήρα» και τις απολύσεις των 2/3 από τους 2.500 εργαζομένους στο ΕΣΥ, που είχε «υποσχεθεί» στον Κ. Μητσοτάκη» ότι θα θέσει σε «διαθεσιμότητα-κινητικότητα» με το που ανέλαβε το υπουργείο.
Εφόσον θα επαναπροσλάβει όλους τους εργαζομένους στην υγεία που τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, γιατί τους βάζει σε διαθεσιμότητα; Γιατί δεν τους μεταθέτει απευθείας;

Εφόσον εξαιρεί από την κινητικότητα αυτούς που έχουν οργανική θέση, γιατί δεν εξαιρεί και τους υπόλοιπους; Ποιος είναι τελικά ο αριθμός των εργαζομένων που χρειάζεται το ΕΣΥ, από τη στιγμή που υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει και από την Παιδεία εργαζόμενους στο Υγείας. Από τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγάλες γιατί βάζει κόσμο σε κινητικότητα. Βάσει ποιου υγειονομικού χάρτη θα κάνει τις προσλήψεις που υπόσχεται; Θα γίνουν αξιολογήσεις; Με ποιον τρόπο;

Μιλούν στην «Εφ.Συν.» πέντε εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για το τι σημαίνει ο «αναπροσανατολισμός – αλλαγή χαρακτήρα» πέντε νοσοκομείων στην Αττική, όπως ανακοινώθηκε χθες («Η Αγία Βαρβάρα», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο-Η Αγία Ελένη», Πολυκλινική, Πατησίων), καθώς και η κινητικότητα – διαθεσιμότητα 2.500 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Δημήτρης Βαρνάβαςbarnavas

πρόεδρος Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών

«Σε κινητικότητα οι ασθενείς»

Η κινητικότητα αποτελεί παράφραση της απόλυσης. H κατάργηση των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, αρχής γενομένης με τις υπουργικές αποφάσεις Λοβέρδου, μετά Λυκουρέντζου και Γεωργιάδη, αφήνει αιωρούμενους τους εργαζομένους, οι οποίοι «τίθενται σε διαθεσιμότητα» και ουσιαστικά απολύονται.

Αν το «Αττικόν» είχε 150 ράντσα, τώρα θα μετρούν 300 σε κάθε εφημερία. Εκείνοι που μπαίνουν σε κινητικότητα είναι οι άρρωστοι. Θα μετακομίζουν σε νοσοκομεία-αποθήκες όπως το «Αττικόν», ένα νοσοκομείο που φτιάχτηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές. Πώς θα ανταποκριθούν οι γιατροί;

Τα πέντε νοσοκομεία τίθενται εκτός εφημερίας, που σημαίνει επιβάρυνση για τα γειτονικά που παραμένουν, μεγαλύτερες αναμονές για τους ασθενείς και ράντσα.

Ο υπουργός πρόλαβε μέσα σε 2 εβδομάδες να μάθει τα πάντα για τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να καταλήξει σε αποφάσεις. Το πιο πιθανό είναι ότι ξεκίνησε το εγχείρημα της διάλυσης των νοσοκομείων χωρίς να διαθέτει καμιά γνώση και χωρίς να βασίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Μόνο του εφόδιο είναι το «σκονάκι» που του έδωσε η τρόικα και το οποίο εκφωνεί στις συνεντεύξεις του λέξη προς λέξη: Διαλύουμε μια δεκάδα νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης απολύοντας 1.250 εργαζομένους, ενώ προχωρούμε ταχύτατα σε διάλυση αρκετών άλλων νοσοκομείων στην περιφέρεια, απολύοντας μερικές επιπλέον χιλιάδες υγειονομικούς.

Το σκονάκι βεβαίως δεν αναγράφει ότι λείπουν από το ΕΣΥ 6.000 γιατροί και 22.000 εργαζόμενοι, ότι αυξάνεται ραγδαία η προσέλευση των πολιτών στα νοσοκομεία, ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδη υλικά, καύσιμα και φάρμακα, ότι περικόπτονται δραματικά οι προϋπολογισμοί δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Στις δικαιολογημένες ενστάσεις και αντιστάσεις των γιατρών, των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας ο κ. Γεωργιάδης αντιτάσσει τα μόνα «επιχειρήματα» που του απέμειναν: απειλές, ΜΑΤ και εκβιασμούς.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………..

Μιχάλης Ρίζοςrizos-1

Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου «Αττικόν»

«Δεν περισσεύει κανείς»

Δεν περισσεύει ούτε ένας νοσηλευτής ούτε ένας γιατρός. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα της δημόσιας υγείας ο υπουργός. Εκείνο που λέμε είναι πολύ απλό, να μείνει όλο το προσωπικό στη θέση του, να προσληφθεί νέο προσωπικό όπου υπάρχουν ανάγκες. Με αυτή και μόνο την προϋπόθεση μπορούμε να συζητήσουμε για καλύτερη συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων. Τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνες ακροβασίες.

Σήμερα έχει γενική εφημερία το «Αττικόν», η προσέλευση μέσα Αυγούστου θυμίζει την κίνηση Απριλίου ή Μαρτίου, φανταστείτε τον χειμώνα.

Οι διαθεσιμότητες-κινητικότητες είναι ένας εύσχημος τρόπος να ονομάσουν την απόλυση. Για να μην πουν απολύσεις λένε ότι για ένα διάστημα σου παρατείνουμε την ποινή (απόλυση), αναστέλλουμε την εφαρμογή της δίνοντάς σου τον χρόνο μήπως και γλιτώσεις. Από τους 2.500 μέχρι το τέλος του ’14 θα σωθεί το 1/3.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………..

Σταύρος Κουτσιουμπέληςkousioumb

πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

«Συρρίκνωση του ΕΣΥ»

Ο υπουργός Υγείας λέει το κλείσιμο νοσοκομείων «αλλαγή χαρακτήρα». Το σχέδιο που δημοσιοποίησε είναι μια προειλημμένη απόφαση συρρίκνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με σκοπό να εξοικονομήσει προσωπικό από τα μικρά νοσοκομεία ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει τα μεσαία και μεγάλα νοσοκομεία. Στα πλαίσια αυτά μπαίνει και η κινητικότητα προσωπικού, όπως ονομάζεται. Επιμένει ότι δεν σημαίνει απόλυση. Αυτό μένει να το δούμε, γιατί αν κάποιος δεν βρει θέση στο οκτάμηνο είναι βέβαιο ότι η διαθεσιμότητα οδηγεί σε απόλυση.

Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται κρεβάτια από το δημόσιο σύστημα υγείας και μάλιστα από νοσοκομεία μικρά, τα οποία ήταν πιο εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες, και με το δεύτερο κύμα -που θα ακολουθήσει για την περιφέρεια- κατάργησης μικρών νοσοκομείων οι υπηρεσίες υγείας θα είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες στους πολίτες και αυτό θα έχει αποτέλεσμα και στους δείκτες υγείας των πολιτών, όπως είναι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Αγωνιζόμαστε να μη μετατραπεί η οικονομική και κοινωνική κρίση σε ανθρωπιστική. Μετά τις 20 Αυγούστου θα υπάρχει συνέχιση του αγώνα για να μην κλείσει κανένα δημόσιο νοσοκομείο, για να υπάρξουν προσλήψεις όπου υπάρχουν τεράστια κενά και χρηματοδότηση ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ για να μπορούν οι πολίτες να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Η αλλαγή χαρακτήρα είναι κλείσιμο. Δεν είναι νοσοκομεία δευτεροβάθμιας περίθαλψης πλέον, είναι Κέντρα Υγείας, και έτσι τα ονομάζει για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………….

Ηλίας Σιώραςsiwras-1

καρδιολόγος, πρόεδρος Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»

«Εμμεσος τρόπος απόλυσης»

Ο εξαναγκασμός στη φυγή από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι απόλυση; Οταν σε αναγκάζει να φύγεις με άδειες άνευ αποδοχών και στη συνέχεια δεν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής, αυτό δεν είναι απόλυση; Ή όταν σε αναγκάζει να μετακινηθείς από το «Θριάσειο» στη Ρόδο, που βρίσκονται στην ίδια υγειονομική περιφέρεια, και αρνηθείς γιατί δεν μπορείς να ανταποκριθείς οικονομικά, αυτό δεν είναι απόλυση; Δεν είναι έμμεσος τρόπος απομάκρυνσης; Η διαρκής κινητικότητα είναι τεράστια επιβάρυνση για τους γιατρούς, η οποία έμμεσα εξωθεί ή στην αποδοχή τραγικών συνθηκών ζωής ή στην αποχώρηση από το σύστημα. Οι έμμεσοι τρόποι οι οποίοι είναι ανομολόγητοι ισχύουν για τη συντριπτική πλειονότητα και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι περικοπές θέσεων έχουν ξεπεράσει τις 13.000. Δεν έχει γίνει αναπλήρωση. Στον «Ευαγγελισμό», για παράδειγμα, καταργήθηκαν 800 από τις 1.400 θέσεις πέρυσι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (2ο Μνημόνιο). Ετσι οι κενές θέσεις σήμερα είναι τουλάχιστον 600 και από εδώ και εμπρός όσοι φεύγουν δεν θα αναπληρώνονται. Eάν έρθουν 50 και συνταξιοδοτηθούν 50, πάλι θα υπάρχουν τα κενά. Οσο κι αν στύψεις τα μικρά νοσοκομεία είναι σταγόνα τον ωκεανό. Οι παλαιότερες ελλείψεις 20.000 σε προσωπικό και 3.000 γιατρών, σήμερα είναι 34.000 σε προσωπικό και 6.500 σε γιατρούς.

Το σχέδιο είναι η συρρίκνωση του τομέα της υγείας. Να γίνουν τα νοσοκομεία αυτοχρηματοδοτούμενα, να δουλεύουν όπως τα ιδιωτικά κέντρα, να πληρώνει ο ασθενής και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οταν λέει ο υπουργός ότι οι λειτουργικές δαπάνες -δηλαδή το κόστος της μισθοδοσίας- θα πάνε από 1,6 δισ. στο 1 δισ. τι εννοεί;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Πάνος Παπανικολάουpapanikolaou-1

νευροχειρουργός, μέλος της ΕΙΝΑΠ

«Κρυφή ατζέντα»

Ο κ. Γεωργιάδης, αρκετά έμπειρος σε θέματα επικοινωνίας με διάφορα χάπενινγκ στα οποία επιδίδεται καθημερινά, προσπαθεί να κρύψει την ουσία: την κρυφή ατζέντα τρόικας-κυβέρνησης για κλείσιμο 10.000 από τα 34.500 νοσοκομειακά κρεβάτια που λειτουργούν σήμερα στο ΕΣΥ. Αυτό το σχέδιο υλοποιεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ο κ. Γεωργιάδης. Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ας απαντήσει καθαρά: Υπάρχει ή όχι αυτή η κρυφή ατζέντα; Πόσες χιλιάδες νοσοκομειακά κρεβάτια συνολικά έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα ότι θα κλείσει; Οσον αφορά το θέμα της διαθεσιμότητας, είναι αυτονόητο ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι κωμικά, γιατί αν πράγματι ήθελε να κάνει εξορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε μία μέρα με μετακινήσεις προσωπικού για τις οποίες η σχετική νομοθεσία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει μετακινήσει εκατοντάδες νοσηλευτές προς τις ΜΕΘ, έτσι ώστε να στελεχωθούν επιτέλους τα κενά κρεβάτια και να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες συνανθρώπων μας που δεν βρίσκουν το πολυπόθητο κρεβάτι. Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση πετάει χιλιάδες υγειονομικούς στον σκουπιδοτενεκέ της διαθεσιμότητας με ορθάνοιχτη την πόρτα της απόλυσης.

Τα λεγόμενα μικρά νοσοκομεία λειτουργούσαν σαν αμορτισέρ που απορροφούσε ένα μέρος της κίνησης από τα μεγάλα. Τώρα που πολλά μικρά νοσοκομεία κλείνουν, είναι αυτονόητο πως στη γενική εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων θα μεγαλώσει το αδιαχώρητο και στις κλινικές το φαινόμενο των ράντσων θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…..

Αντιδράσεις των κομμάτων

Για ουσιαστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως ο κ. Γεωργιάδης «κλείνει τα πρώτα δημόσια νοσοκομεία» και παράλληλα «μιλά για «αναπροσανατολισμό» τους και ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ βάζει σε διαθεσιμότητα-απολύσεις και σε εργασιακές περιπέτειες χιλιάδες εργαζομένους για το 2013-2014».

Ο γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ., Π. Μελάς, έκανε λόγο για «απομάκρυνση υπαλλήλων από τον χώρο της υγείας υπό τις απειλές της τρόικας, την ώρα που ο ευαίσθητος αυτός χώρος έχει μεγάλη ανάγκη από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό».

Η ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι «οι αλλαγές στον χώρο της υγείας είναι απαραίτητες, αλλά θα πρέπει να γίνουν βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου και όχι με την υιοθέτηση οριζόντιων λύσεων».

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 7.8.2013

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *