ΣΜΤ: Κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ, 12/12

smt-1ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΤΑΑ (Μάρνη 22) ΠΕΜΠΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 15:00
ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Με βάση τον νέο νόμο (ν.4152/2013) σχετικά με τους διακανονισμούς των οφειλών των ασφαλισμένων, ακόμα και η ρύθμιση των οφειλών γίνεται ένα ακόμη πρόβλημα για τους ασφαλισμένους, ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας του ταμείου. Ο νέος νόμος για την ρύθμιση των οφειλών διαχωρίζει τις οφειλές ανάλογα με το ύψος τους, μικρότερες ή μεγαλύτερες των 5000€. Στην δεύτερη περίπτωση για να προχωρήσει ο διακανονισμός απαιτείται από τον ασφαλισμένο να δηλώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του (κινητά, ακίνητα) και τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που δεν τηρηθεί ο διακανονισμός. Θεσπίζεται επίσης ληστρικό επιτόκιο για τις οφειλές των ασφαλισμένων (~8.5%), αντάξιο αυτού των ελληνικών τραπεζών, ενώ αρκεί η μη εμπρόθεσμη πληρωμή δύο δόσεων για την λύση του διακανονισμού. Συμπληρώνοντας το κρεσέντο της αναλγησίας απέναντι στον άνεργο και τον υποαπασχολούμενο, στην περίπτωση λύσης του διακανονισμού οι οφειλές μεταφέρονται νεοσύστατο στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το ΚΕΑΟ αποτελεί το νέο εισπρακτικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης και της τρόικας. Από την 1/1/2014 για όλα σχεδόν τα ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) προβλέπεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μεταβιβάζονται από τα ταμεία στο ΚΕΑΟ το οποίο θα παίρνει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί, εγγραφή υποθηκών κ.α.).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «στόχος είναι η συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ, που θα δώσουν μια ανάσα στα ταμεία ασφάλισης»!! Αυτοί που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων χαρίζοντας τα στις τράπεζες, αυτοί που τόσα χρόνια ανέχονται τα χρέη των εργοδοτών, όχι μονάχα απαιτούν να αυξηθούν οι εισφορές μας αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις για όσους συναδέλφους δεν έχουν να πληρώσουν.

Την προηγούμενη Πέμπτη μετά από κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και άλλων σωματείων καθώς και της ανοιχτής συνέλευσης μηχανικών πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ του ΕΤΑΑ. Το ΔΣ επί της ουσίας δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματα που τέθηκαν από πλευράς μας, συνεχίζοντας την παρελκυστική τακτική όλου το προηγούμενου διαστήματος προκειμένου να υλοποιήσει τις επιταγές και τις κατευθύνσεις της τρόικας και της κυβέρνησης. Ωστόσο δεσμεύτηκε στην επόμενη συνεδρίαση του να τεθούν τα θέματα αυτά.

Η περίοδος που διανύουμε δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Μετά από την απόπειρα να αυξηθούν οι εισφορές μας, μετά την ένταξη του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΠΥ, μετά από την καταλήστευση των αποθεματικών του ταμείου προς όφελος των τραπεζών, η διοίκηση του ΕΤΑΑ σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την τρόικα δρομολογούν από την νέα χρονιά πλειστηριασμούς για τα περιουσιακά στοιχεία των ανέργων και υποαπασχολούμενων που χρωστούν στο ταμείο.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που η κοινωνική ασφάλιση κατεδαφίζεται, την ίδια ώρα που πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν υγειονομική κάλυψη λόγω οφειλών στο ταμείο. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Σήμερα είναι η ώρα να αντιτάξουμε την συλλογικότητα και τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες που θα ανατρέψουν τα σχέδιά τους.

Να μην αποδεχθούμε το νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που θέλουν να εφαρμόσουν. Ούτε βήμα πίσω! Κανένας συνάδελφος χωρίς ασφάλιση, περίθαλψη κανένας συνάδελφος μόνος του απέναντι στις κατασχέσεις. Να παλέψουμε για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη που δεν θα βασίζεται στην λογική της ανταποδοτικότητας, αλλά στις ανάγκες μας. Για ένα ταμείο δημόσιο το οποίο δεν θα αποτελεί ένα ακόμα δυσβάσταχτο χαράτσι, αλλά πραγματικό στήριγμα στην περίθαλψη και την σύνταξη, που θα εγγυάται όρους διαβίωσης και αξιοπρέπειας.

  Διεκδικούμε:

•    Μόνιμη ακύρωση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών. Εδώ και τώρα δραστική μείωση τους. Ανάκληση των αυξημένων εισφορών και για τους τυπικά μισθωτούς συναδέλφους.

•    Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ των άνεργων μηχανικών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (πχ δελτίο). Κατάργηση των εισφορών τους για το διάστημα της ανεργίας. Διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για ανέργους και υποαπασχολούμενους.

•    Να ακυρωθεί ο νόμος ν.4152/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης . Απόσυρση των διακανονισμών-θηλιά. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Άμεση ακύρωση των διαδικασιών «αναγκαστικής είσπραξης» και των δυσβάσταχτων διακανονισμών.

Κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Καμία πράξη του ενάντια στους συναδέλφους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ από τo ΕΤΑΑ και τα άλλα ταμεία για αποστολή ειδοποιητηρίων –κατασχετηρίων στους ασφαλισμένους.

•    Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Άμεσα να αναλάβει η διοίκηση του ταμείου την ευθύνη για το σφράγισμα των βιβλιαρίων.

•    Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.

•    Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων. Τα αποθεματικά είναι των ασφαλισμένων. Έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής, όχι στο τζογάρισμα σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού. Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας.

•    Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση, αύξηση των συντάξεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *