Δυο δολοφονίες, ένας θάνατος, οι μίζες και ο Οτσαλάν

image012Του Κώστα Βαξεβάνη -Hot Doc

Μερικές εβδομάδες πριν από τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζοπουλου, η ομάδα που μοιραζόταν μαζί του την κοινή ιστορία και το χρήμα από τις μίζες, καταλαβαίνοντας πως ο κλοιός στενεύει γύρω της, συναντήθηκε στην Ελβετία για να αποφασίσει πώς θα εξασφάλιζε τη διάσωση της. Η μοναδική διέξοδος ήταν κάποιος από όλους να επωμιστεί την ευθύνη του χρήματος που υπήρχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για να δώσει στους υπόλοιπους τη δυνατότητα να διαφύγουν.

Την ευθύνη αυτή ανέλαβε οικειοθελώς, άγνωστο γιατί, ο Βλάσσης Καμπούρογλου. 0 επιχειρηματίας που εμφανιζόταν ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Drumilan, η οποία θα υλοποιούσε έργα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, αλλά στην πραγματικότητα εισέπραττε και κινούσε το χρήμα προς τους λογαριασμούς του πρώην υπουργού. Λίγους μήνες μετά, ο Βλάσσης Καμπούρογλου, άνθρωπος του Άκη Τσοχατζοπουλου, βρέθηκε νεκρός σε ένα ξενοδοχείο στην Τζακάρτα. Ήταν ο τρίτος θάνατος ανθρώπου που σχετιζόταν με την προμήθεια των ρωσικών αντιεροπορικών TOR M1 από τον ελληνικό στρατό. Είχαν προηγηθεί δύο εκτελέσεις ανθρώπων του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι είχαν αναλάβει να εξυγιάνουν τη λειτουργία της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας ΑΝΤΕΥ, που μοίραζε μίζες περισσότερο ίσως από οπλικά συστήματα.

image014Στη δίκη του Άκη Τσοχατζοπουλου, η οποία οδήγησε το σύνολο της οικογένειας του στη φυλακή, αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακές λεπτομέρειες όχι μόνο για τον Άκη, αλλά για τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα της διαφθοράς. Κανένας πια δεν ασχολείται με τον Άκη. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα ήταν το πρώτο που αποποιήθηκε τις σχέσεις με τον πρώην υπουργό και πάρα λίγο πρωθυπουργό της χώρας. Παρουσιάστηκε ως ο φαιδρός και αδίστακτος πολιτικός.

Μερικά χρόνια πριν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον εμφάνιζε αθώο στην Επιτροπή της Βουλής και αποκαλούσε όποιον άφηνε αιχμές εναντίον του, συκοφάντη. Μπορούσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος να οργανώσει όλα αυτά; Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που απαντούσε στην ερώτηση του Ανδρέα Παπανδρέου για το τι ώρα είναι λέγοντας «ό,τι ώρα θέλετε εσείς κύριε πρόεδρε»;

Για πολλούς ο Άκης ξεκίνησε να κλέβει δημόσιο χρήμα όταν απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εμφάνισε, λένε, μια επικίνδυνη μεταστροφή. Η θεωρία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Όπως υποστηρίζει άνθρωπος ο οποίος οργάνωσε μαζί του το σύστημα με τις μίζες, «ο Άκης έκλεβε πάντα. Αλλά έκλεβε χρησιμοποιώντας την κλεψιά ως κομματικό εργαλείο. Έπαιρνε χρήματα για να βάλει σε ψηφοδέλτια πολιτικούς, για να τους προωθήσει για υπουργούς, για τα πάντα. Πήγαινε σε αποστολές στο εξωτερικό για να παραλάβει χρήματα από καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και επιστρέφοντας με τη βαλίτσα θεωρούσε αυτονόητο πως έπρεπε να πάρει μερτικό από αυτά. Ήταν μια κομματική κουλτούρα που αφορούσε κάποιους ανθρώπους μέσα στο ΠΑΣΟΚ». Η εξομολόγηση αυτή μοιάζει περισσότερο συμβατή με τις off shore εταιρίες του Άκη και τους σχεδιασμούς είσπραξης χρήματος απ’ ό,τι με το προφίλ του ματαιόδοξου πολιτικού που καλλιεργήθηκε επί χρόνια. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ίσως να μην μπορούσε να σχεδιάσει όσα τελικώς έκανε, αλλά, όπως υποστηρίζει άλλοτε συνεργάτης του στην παρανομία, «είχε στη διάθεση του ανθρώπους για να σχεδιάσουν πράγματα που ήθελε να τον οδηγήσουν στον στόχο του».

image004Δύο εκτελέσεις για τον Πούτιν

Η έρευνα για τα 21 συστήματα μέσου βεληνεκούς που αγόρασε η Ελλάδα ξεκίνησε στη Μόσχα όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να καθαρίσει την κρατική πολεμική βιομηχανία ΑΝΤΕΥ από την ομάδα που την διηύθυνε, φροντίζοντας ταυτόχρονα να τρώει κρατικό χρήμα, το οποίο δικαιολογούσε ως μίζες που έδινε σε τρίτους. Ο διευθυντής της ΑΝΤΕΥ Μικαήλ Βορομπιόφ και το στέλεχος της εταιρίας Βλεντίν Αλεξέεφ οδηγήθηκαν σε δίκες όταν ανακαλύφθηκαν λογαριασμοί τους με δεκάδες εκατομμύρια στην Western Bank του Μαυροβουνίου και στην Privi Bank Μόσχας. Ο Βορομπιόφ είχε υπογράψει την πώληση των TOR M1 στην Ελλάδα, δίνοντας μίζες 25 εκατομμυρίων στην ομάδα Τσοχατζοπουλου. Τα δύο στελέχη της ΑΝΤΕΥ δικάστηκαν και καταδικάστηκαν και η πολεμική βιομηχανία παραδόθηκε στον έμπιστο του Πούτιν Ιγκόρ Κλίμοφ για κάθαρση. Τον Μάιο του 2003 ο Κλίμοφ έφτασε στην Ελλάδα και έκανε αλλεπάλληλες επισκέψεις στο ΥΕΘΑ, προσπαθώντας να μάθει τι έγινε με τους ΤΟΚ. Μι.

Όταν επέστρεψε στη Μόσχα, στις 6 Ιουνίου διασταυρώθηκε στο πεζοδρόμιο που περπατούσε με δύο άγνωστους. Ένας από αυτούς έβγαλε από μια πλαστική σακούλα ένα όπλο με σιγαστήρα και τον πυροβόλησε πολλές φορές. Οι άγνωστοι τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο και νεκρό στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι του. Την ίδια μέρα ο συνεργάτης του Κλίμοφ Σεργκέι Σίτκο έπεφτε νεκρός με τον ίδιο τρόπο σε ένα προάστιο της Μόσχας. Μπορεί οι δολοφονίες να ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κύκλους όπου τα όπλα και το χρήμα έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά πέτρα του σκανδάλου ήταν η Ελλάδα και οι προμήθειες του Άκη.

image006Ο πιστός και μυστήριος Καμπούρογλου

image008Σκότωσε κάποιος και τον Βλάσση Καμπούρογλου, διανομέα των μιζών του συστήματος Άκη; Οι εκτιμήσεις που ακολούθησαν τον θάνατο Καμπούρογλου στην Τζακάρτα ήταν πως πρόκειται για θάνατο από καρδιακό επεισόδιο. Δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε συγγενείς του Βλάσση Καμπούρογλου για πάρουμε πληροφορίες για τον θάνατο του. Υπάρχει πάντα ένα ερώτημα από αυτά που, δυστυχώς, παρότι προσεγγίζουν τη συνωμοσιολογία, θα απασχολούν πάντα τη δημοσιογραφία: Πέθανε πραγματικά ο Καμπούρογλου από καρδιακή προσβολή;

Ή, ακόμη χειρότερα, πέθανε πραγματικά ο Καμπούρογλου; Οι μοναδικοί που θα μπορούσαν να το πιστοποιήσουν είναι οι συγγενείς του. Γιατί λίγο πριν πεθάνει είχε αναλάβει όλη την ευθύνη των τραπεζικών λογαριασμών από τις μίζες; Ο Βλάσσης Καμπούρογλου άρχισε να δουλεύει στο σύστημα Άκη Τσοχατζοπουλου το 1998. Ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Drumilan, η οποία θα εμφανιζόταν ότι υλοποιεί τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την αγορά των ΤΟR. Μι, αλλά στην πραγματικότητα τα χρήματα θα πήγαιναν στις υπουργικές μίζες. Ο Βλάσσης Καμπούρογλου δεν φαίνεται να είναι ένας απλός διαμεσολαβητής ή εισπράκτορας. Εμφανίζεται να έχει επαφές με μυστικές υπηρεσίες, να είναι πρόσωπο γνωστό στους κύκλους της ελληνικής ΕΥΠ και ταυτόχρονα να βγάζει τη βρόμικη δουλειά για τον Άκη και να αναλαμβάνει τις επαφές με την Κύπρο.

Θα έριχνε ο Άκης τον Σημίτη φέρνοντας τον Οτσαλάν στην Ελλάδα;


image010Την εποχή που ο Βλάσσης Καμπούρογλου διαμορφώνει το δίκτυο εταιριών για τις μίζες του Άκη, εμφανίζεται ως πατριωτικός παράγοντας, με πολύ περίεργη εμπλοκή στην υπόθεση της άφιξης του Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Όπως έχει παραδεχθεί σε συνέντευξη της στο παρελθόν σε μένα η Ροζαρίν Καγιά, δεξί χέρι του Οτσαλάν έως και την περίοδο της σύλληψης του, «ο Βλάσσης Καμπούρογλου ήταν ο επιχειρηματίας που χρηματοδότησε την επιχείρηση μετάβασης του Οτσαλάν από τη Μόσχα στην Ελλάδα. Ο Βλάσσης είχε ναυλώσει το αεροπλάνο. Στις 29 Ιανουαρίου φύγαμε με το αεροπλάνο από τη Μόσχα και φτάσαμε στην Αθήνα. Ο Οτσαλάν μετά την άφιξη του στην αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο έμεινε στο σπίτι της Βούλας Δαμιανάκου. Εμείς, η συνοδεία του, είχαμε πάει την ημέρα εκείνη στο σπίτι του Καμπούρογλου». Στον Βλάσση Καμπούρογλου αναφέρεται και ο τότε πράκτορας της ΕΥΠ Σάββας Καλιντερίδης, ο οποίος είχε συνοδέψει τον Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι έως τη σύλληψη του. Σύμφωνα με τον Καλιντερίδη, η ΕΥΠ δεν γνώριζε για την άφιξη του Οτσαλάν. Την ημέρα όμως που ο Οτσαλάν έφτασε στην Αθήνα, πήρε εντολή από τον διοικητή της ΕΥΠ να βρει τον Βλάσση Καμπούρογλου.

Γράφει συγκεκριμένα στο βιβλίο του: «Εν τω μεταξύ με καλεί στο τηλέφωνο από τη Ρουμανία ο Σταυρακάκης και μου ζητά να βρω το τηλέφωνο του Βλάσση Καμπούρογλου. Πήρα τηλέφωνο στο σπίτι του. Το σήκωσε μια κοπέλα, μάλλον η κόρη του, η οποία μου απάντησε ότι ο πατέρας της δεν βρίσκεται στο σπίτι και ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται. Ήταν φανερό ότι η ίδια κάτι ήθελε να κρύψει. Ζήτησα το κινητό του. Αν θυμάμαι καλά, μου το έδωσε και το έδωσα και εγώ με τη σειρά μου στον Σταυρακάκη. Δεν ξέρω αν τελικά ο αρχηγός συνομίλησε με τον Καμπούρογλου. Πάντως αργότερα άκουσα ότι ο Καμπούρογλου αμέσως μετά την έλευση του Άπο στην Ελλάδα ταξίδεψε στην Αμερική. Δεν το έψαξα παραπέρα το θέμα. Αλλωστε, ψάξε-ψάξε αρκετά είχα πάθει, για να εμπεδώσω και να μάθω πόσο σοφό είναι το λαϊκό ρητό: Μη φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν».

Ο διοικητής της ΕΥΠ εμφανίζεται δηλαδή να αναζητά έναν πολίτη, τον Βλάσση Καμπούρογλου, ο οποίος θα έπρεπε να του είναι άγνωστος, για την υπόθεση του Οτσαλάν. Είναι σημαντικό επίσης πως ο Σάββας Καλιντερίδης σημειώνει πως, δύο μέρες πριν έρθει ο Οτοαλάν στην Αθήνα, ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε στείλει έγγραφο στην ΕΥΠ με το οποίο ζητούσε να είναι σε ετοιμότητα γιατί κάτι θα συμβεί με τους Κούρδους. Μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της πρόσφατης ιστορίας συνδέεται με τον Βλάσση Καμπούρογλου. Παλιοί συνεργάτες του Οτσαλάν εκτιμούν πως η εμπλοκή του Καμπούρογλου ήταν ένας σχεδιασμός του Άκη Τσοχατζοπουλου, ο οποίος θεώρησε πως η άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στον Σημίτη και έτσι θα κατάφερνε ίσως να πάρει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία. Μπορεί να φαντάζει ως ένα τραβηγμένο σενάριο, ωστόσο οι άνθρωποι του Άκη και ιδιαίτερα ο Καμπούρογλου είχαν τις διασυνδέσεις για να δημιουργήσουν ένα τέτοιο πρόβλημα.

Ο Καμπούρογλου ταυτόχρονα ρύθμιζε το θέμα της διακίνησης των μιζών από τις προμήθειες του Ακη, αλλά και “εθνικές” επιχειρήσεις σε διασύνδεση με μυστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παλιοί συνεργάτες του Οτσαλάν επί υπουργίας Άκη ο Καμπούρογλου χρηματοδοτούσε ταξίδια Κούρδων στη Σερβία για εκπαίδευση σε βαρέα όπλα. Την ίδια εποχή διευθετούσε τη διαδρομή για τις μίζες της ομάδας Άκη.

Ο fatman

image002Ο Βλάσσης Καμπούρογλου ήταν ο ενδιάμεσος με τον άραβα Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ο οποίος φαινόταν ως το αφεντικό της Drumilan. Ο Ζαγιάντ, γνωστός ως fatman στα καζίνο του Λονδίνου, διαμένει στη Λευκωσία. Εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μιας μικρής αεροπορικής εταιρίας, και το 2003 έκαψε τον ρεμπουπλικάνο πολιτικό των ΗΠΑ Ρόμπερτ Νέι, όταν αποκαλύφθηκε πως τον είχε δωροδοκήσει με 170.000 δολάρια για να βοηθήσει στην πώληση αεροσκαφών στο Ιράν.

Ο Ζαγιάντ έχει κυπριακή ιθαγένεια, την οποία του χορήγησε σκανδαλωδώς ο τότε υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για χρηματισμό μετά την έρευνα για το σκάνδαλο του Άκη Τσοχατζοπουλου. Όταν η Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής ερευνούσε την υπόθεση της προμήθειας των ΤΟR. Μ1, το 2005, ο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ κλήθηκε ως μάρτυρας, αλλά δεν πήγε στην Επιτροπή, αφού δηλώθηκε αγνώστου διαμονής. Κι όμως στα ίδια τα έγγραφα της εταιρίας Drumilan με έδρα την Κύπρο, τα οποία είχε στη διάθεση της η Βουλή, φαίνεται πως ο Ζαγιάντ είναι κάτοικος Λευκωσίας στην οδό Τεμπών 22. Εκεί διατηρεί μια βίλα-φρούριο. Ως σήμερα οι κυπριακές αρχές αντιμετωπίζουν τον Ζαγιάντ ως θέμα ταμπού και προτιμούν να ψιθυρίζουν για αυτόν αντί να μιλάνε ανοιχτά ή πολύ περισσότερο να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης. Ο Ζαγιάντ συνδέεται άμεσα με το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο με τρόπο που μάλλον δεν θέλει να ομολογήσει κανένας. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα προτιμά να αντιμετωπίζει τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως φαιδρό και διεφθαρμένο απ’ το παραδεχθεί τις σχέσεις και ίσως τις συνωμοσίες μαζί του. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *