Και πάλι για την δια-κλαδική απεργία

389_436384123116627_1695867888_nΠραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/1 η 3η συνάντηση εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, για να προωθηθεί η ιδέα μιας δια-κλαδικής απεργίας οργανωμένης από τα κάτω. Οι συναντήσεις αυτές έχουν προκύψει μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ).

Παραβρέθηκαν:
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων
Σωματείο Εργαζομένων στη WIND
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών
ΣΥΒΧΑ
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Αριστοτέλης”
Αντεπίθεση Εργαζομένων στο Εμπόριο
Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης
Πρωτοβουλία Οικοδόμων

Από όλους υπήρξε γενική συμφωνία και διάθεση να διερευνήσουμε τη δυνατότητα, ώστε να κινηθούμε από κοινού για μια δια-κλαδική στις 7 Μάη. Εκτιμήθηκε ότι η ημέρα της δια-κλαδικής απεργίας θα πρέπει να αποτελέσει ταυτόχρονα και μια Ημέρα Δράσης των εργαζομένων και των ανέργων. Κρίσμο ζήτημα θα αποτελέσει η σύγκλιση των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, όπου θα συζητηθεί και θα προταθεί η ιδέα της δια-κλαδικής απεργίας..

Τα σωματεία και οι συλλογικότητες που παραβρέθηκαν καταλήξαμε να ξανασυντηθούμε την Πέμπτη 6/2 στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ στις 6.00 μ.μ,, όπου θα καταλήξουμε στο αν μπορεί και με ποιο τρόπο να προχωρήσει αυτή η ιδέα. Στη συνάντηση, όσα σωματεία το έχουν συζητήσει σε ένα πρώτο επίπεδο, και συμφωνούν να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση όπου θα τεθεί η πρόταση της δια-κλαδικής απεργίας, θα πρέπει να συνυπογράψουν μια κοινή δημόσια ανακοίνωση, όπου θα δηλώνουν την πρόθεσή τους.
Στο επόμενο διάστημα στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων θα φανεί, αν αυτή η ιδέα, πέρα από διάθεση, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.
Σας ενημερώνουμε ότι, ο ΣΥΒΧΑ έχει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/2, όπου θα προταθεί κλαδική απεργία στις 7 Μάη με αιχμές τα όσα προτείνονται και για τους άλλους κλάδους.

Σας αποστέλουμε σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που θα κληθούν να συνυπογράψουν τα σωματεία.

Σας περιμένουμε στη συνάντηση της Πέμπτης….

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6 Εξάρχεια (β’ όροφος), 210-3820537

……………………………………………………………
σχέδιο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
Τα σωματεία που υπογράφουμε, δηλώνουμε ότι:

Προχωράμε συντονισμένα για την διοργάνωση μιας δια-κλαδικής απεργίας στις 7 Μάη. Αυτή θα είναι η πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων μας.

Αιχμές της δια-κλαδικής απεργίας μπορούν να είναι:
– όχι στις μειώσεις μισθών. Να ξανατεθούν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στις ατομικές συμβάσεις και την εκ περιτροπής εργασία.
– να σταματήσει το αίσχος της μη καταβολής δεδουλευμένων και αποζημιώσεων
– δουλειά για τους ανέργους, αλλά και μέτρα προστασίας των ανέργων (επιδόματα ανεργίας, ελαφρύνσεις, κοινωνικές παροχές)
– όχι στη διάλυση των κοινωνικών παροχών (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, συγκοινωνίες, κατοικία, ρεύμα, νερό κοκ).
– καθώς και τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τους διάφορους κλάδους π.χ. κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (εμπόριο), διαθεσιμότητες-απολύσεις (δημόσιος τομέας) κοκ

Επιδίωξή μας είναι στις 7 Μάη να υπάρχει δια-κλαδική απεργία σε πολλούς χώρους εργασίας, σε πολλούς κλάδους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία. Να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις και να αποφασίσουν απεργία για τις 7 Μάη. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να θέσει το ζήτημα στο σωματείο του και να ζητήσει να κηρυχθεί απεργία στις 7 Μάη.

Η απεργία αυτή μπορεί και πρέπει να είναι μια διαφορετική απεργία… Αποφασισμένη από γενικές συνελεύσεις. Οργανωμένη από τα κάτω. Χτισμένη μέσα από ένα 3μηνο εξορμήσεων στους χώρους δουλειάς, με πολύμορφες παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Ξεπερνώντας την πτωματική ακινησία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Σε κοινό μέτωπο, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας. Σε κοινό μέτωπο με τους ανέργους που αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης.

Η 7η Μάη πρέπει ταυτόχρονα να είναι μια Ημέρα Δράσης Εργαζομένων και Ανέργων, μια ημέρα όπου η αγανάκτηση και η οργή των εργαζομένων και των ανέργων θα ξαναβγεί στους δρόμους. Στις 7 Μάη θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι χώροι εργασίας και κλάδοι να βρίσκονται σε κινητοποίηση (και απεργία), προβάλλοντας και διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας για την ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε τις εργατικές συλλογικότητες, τις συλλογικότητες των ανέργων, τις συλλογικότητες γειτονιάς να στηρίξουν τη δια-κλαδική απεργία και την Ημέρα Δράσης. Θα προχωρήσουμε προς την 7η Μάη το κάθε σωματείο, η κάθε εργατική συλλογικότητα με το δικό του λόγο, με τα δικά του αιτήματα, αλλά και με τις κοινές συνισταμένες που όλοι μαζί θα καταλήξουμε.

τα σωματεία (υπογραφές):

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *