Ολομέτωπη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση. Ποια χούντα; ΠΑΣΟΚ

Το νομοσχέδιο είχε τον αθώο και σύγχρονο τίτλο για την «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Σε μία από τις διατάξεις του η χούντα του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να επιμηκύνει τον χρόνο εργασίας στο δημόσιο και στους ΟΤΑ από 2,5 ως 10 ώρες την εβδομάδα. Ειδικά για το προσωπικό των Βρεφικών-Παιδικών σταθμών το 40ωρο που θεσπίζεται καταστρατηγεί κάθε έννοια αξιοπρεπούς και παιδαγωγικής εργασίας. Κατά κοινή ομολογία μετατρέπονται οι Βρεφικοί-Παιδικοί σταθμοί κυριολεκτικά σε parking, σε αποθήκες παιδιών.

Την Παρασκευή 13/5, η χούντα το χαζογιωργάκη, φρόντισε να προβεί σε καινούργιο πραξικόπημα. Κατέθεσε τροπολογίες στο «αθώο» νομοσχέδιο που αυξάνει τις ώρες εργασίας. Με βάση αυτές δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών να μετατάσσει ή να μεταφέρει υποχρεωτικά, «πλεονάζον» μόνιμο και αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου προσωπικό, σε άλλο δήμο του ίδιου νομού, στην περιφέρεια ή σε άλλο ΝΠΔΔ. Όλα αυτά θα τα καθορίσει το υπουργείο με προεδρικό διάταγμα.

Σε άλλη τροπολογία δίνει την δυνατότητα στους δήμους να χρησιμοποιούν στις υπηρεσίες καθαριότητας ιδιώτες. Ιδιωτικοποίηση δηλαδή των υπηρεσιών καθαριότητας. Που σημαίνει πολύ φτηνότερη εργασία για μια δουλειά που δεν «πληρώνεται». Γιατί είναι πολύ επικίνδυνη και πολύ ανθυγιεινή. Χαράς ευαγγέλια για τους ιδιώτες που εδώ και πολλά χρόνια εποφθαλμιούν το «σκουπίδι» για να οικονομήσουν. Χαράς ευαγγέλια όμως και για τους τοπικούς άρχοντες, που θα θελήσουν να δώσουν τομείς της καθαριότητας ή ολόκληρες τις υπηρεσίες στους ιδιώτες. Το λαδάκι θα τρέξει άφθονο κάτω από του κάδους των σκουπιδιών.

Και το κίνημα; Αν υπήρχε στοιχειώδες κίνημα θα ξεσάλωνε έτσι ο χούντα; Εδώ και χρόνια όλες οι «επίσημες» παρατάξεις στην Ομοσπονδία θεωρούσαν την οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας ως αιτία πολέμου.

Την Πέμπτη κατατέθηκαν οι τροπολογίες. Είδη η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε εξαγγείλει για την τιμή των όπλων, για την τιμή του χαμένου ανθρώπινου ωραρίου, στάσεις εργασίας στους παιδικούς σταθμούς Στάσεις εργασίας Δευτέρα και Τρίτη και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 18/5, την ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιου.
Όπως δηλαδή είθισται να κάνει η ΠΑΣΟΚική συνδικαλιστική γραφειοκρατία (και όχι μόνο), για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, για να αποποιείται τις πολιτικές ευθύνες που έχει ως ΠΑΣΟΚ, για να διαφυλάσσει τους ψήφους που τους επιτρέπουν να στρογγυλοκάθονται στις ωραίες καρέκλες τους και στα πολλά προνόμιά τους.

Μέσα σ’ αυτά χώρεσε την καταγγελία και την «αγωνιστική» απάντηση, στο πραξικόπημα της χούντας του ΠΑΣΟΚ. Του κόμματός τους δηλαδή. Ούτε καν έκτακτη σύγκληση του γενικού συμβούλιου της ομοσπονδίας, ούτε καν κάλεσμα σε σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων του λεκανοπέδιου. Τίποτε. Να μη χαλάσουν τα παιδιά της ΠΑΣΚΕ και το σαββατοκύριακό τους. Ούτε τα προσχήματα. Γιατί αν η ΠΟΕ-ΟΤΑ ήθελε στοιχειωδώς να κοντράρει, θα μπορούσε να κλείσει από το Σάββατο ή από την Κυριακή τη χωματερή και να καλέσει την Δευτέρα Γενικές Συνελεύσεις όλων των συλλόγων. Αλλά και από τις άλλες δυνάμεις, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πχ., που ελέγχουν αρκετούς συλλόγους δεν είδαμε καμιά απολύτως δράση. Καμιά οργανωμένη αντίδραση, με ενέργειες που θα δημιουργούν κόστος στη χούντα του ΠΑΣΟΚ. Όπως καταλήψεις δημαρχίων, κλείσιμο της χωματερής κλπ. Ανακοινώσεις  καταγγελίας είδαμε μόνο και μετά πίσω από την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Επίλογος; Δεν έχει γραφτεί ακόμη. Αργά ή γρήγορα θα γραφτεί στους δρόμους.
       
                                                                                                     Β. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *