Ιαπωνία: προκλητική εκδήλωση τιμής στους εγκληματίες πολέμου

Yasukuni_Jinja_7_032Το μνημείο Γιασουκούνι του Τόκιο επισκέφτηκαν χθες  110 ιάπωνες κοινοβουλευτικοί, για να τιμήσουν τους πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μνημείο αυτό έχει προκαλέσει την οργή Κινέζων και Κορεατών, καθώς τιμούνται αυτοί που πολέμησαν για την υποδούλωση των χωρών της ανατολικής Ασίας, ανάμεσά τους και 14 στρατιωτικοί-εγκληματίες πολέμου που καταδικάστηκαν από τους Συμμάχους μετά το 1945.

«Είναι φυσικό να αποτίουμε φόρο τιμής και να εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους για τη χώρα», υποστήριξε ο γερουσιαστής Χιντεχίσα Οτσούτζι, επικεφαλής αυτών των 110 κοινοβουλευτικών που ανήκουν κυρίως στο κυβερνητικό δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Οι αντιδράσεις των Κινέζων και των Κορεατών οφείλονται ακριβώς σ’ αυτόν τον προκλητικό χαρακτήρα της εκδήλωσης που εμφανίζει σαν πεσόντες “για τη χώρα τους” εκείνους που αιματοκύλησαν τις δικές τους χώρες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «μια ιδιωτική πράξη», ωστόσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έστειλε στεφάνι στο αμφιλεγόμενο μνημείο τιμής προς τον ιαπωνικό μιλιταρισμό.

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *