Για τα μάτια η προσφυγή του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στο ΣτΕ

VasilopoulosΤην προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε αναλυτικά στην προσφυγή που κατέθεσε στις 2 Γενάρη στο ΣτΕ ο δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι ναι αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τις θέσεις που έχουμε παρουσιάσει, ενώ το Συντονιστικό Κατοίκων ΝΦ-ΝΧ και γύρω περιοχών θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποίηση που η δημοτική αρχή σύρθηκε στην υποβολή αυτής της προσφυγής. Τονίζαμε, όμως, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κι αυτό γιατί κατατέθηκε μόνο αίτηση ακύρωσης της απόφασης του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών Σ. Σίμνου και όχι και αίτηση αναστολής.

Η Διεύθυνση Δασών Αθηνών υπάγεται διοικητικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Με τη συγκεκριμένη απόφασή του ο Σ. Σίμνος νομιμοποιεί-εφαρμόζει την αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 4277/2014, με την οποία επεκτείνεται παράνομα το ρυμοτομικό σχέδιο σε βάρος του Αλσους, από το οποίο αρπάζονται 6 στρέμματα, αποχαρακτηρίζονται από δασικά και παραχωρούνται για την κατασκευή του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση του μεγαλοκαπιταλιστή Δ. Μελισσανίδη. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει κριθεί προγενέστερα τρεις φορές ως αντισυνταγματική από το ΣτΕ, τότε που πήγε να εφαρμοστεί το σχέδιο Γρανίτσα (σε ό,τι αφορά την αρπαγή έκτασης του Αλσους, αποχαρακτηρισμού της και επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου σ’ αυτή την έκταση, το σχέδιο Μελισσανίδη είναι πιστό αντίγραφο του σχεδίου Γρανίτσα).

Η απόφαση του Σ. Σίμνου αποτελεί απάντηση σε αίτημα της νέας διοίκησης του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για επικαιροποίηση της μελέτης ανάπλασης του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας. Σημειώνουμε πως η μελέτη επικαιροποιήθηκε μεν, όμως εξακολουθεί να εξαιρεί όλες τις καταπατήσεις που έγιναν διαχρονικά στο Αλσος. Ο διευθυντής Δασών Αθηνών ζήτησε από το δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας να εξαιρέσει τα 6 στρέμματα από τη μελέτη ανάπλασης, προκειμένου αυτή να εγκριθεί.

Αυτή την περίοδο, όμως, τα 6 στρέμματα του Αλσους, που αποχαρακτηρίζονται και αρπάζονται με αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 4277/2014, δεν εμπλέκονται μόνο στη μελέτη ανάπλασης του Αλσους. Εμπλέκονται και στη μελέτη υψομέτρων, την οποία έχει καταθέσει αναρμοδίως η εταιρία «Δικέφαλος 1924» ΑΕ (συμφερόντων Μελισσανίδη). Προκειμένου να πάρει Εγκριση και Αδεια Δόμησης, η εταιρία ζητά να εγκριθούν από το Δήμο υψόμετρα και για την έκταση των 6 στρεμμάτων. Ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Α. Βασιλόπουλος επανέλαβε πρόσφατα (4.1.15) στην «Αυγή»: «είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με βάση το νόμο». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, ότι θα εγκρίνει τη μελέτη υψομέτρων και για τα 6 στρέμματα του Αλσους, όταν η εταιρία του Μελισσανίδη καταθέσει στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου όλα τα έγγραφα που έχουν ζητήσει για να είναι πλήρης ο φάκελος.

Η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, που υπέβαλε στο ΣτΕ ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αποφασίστηκε να συνεκδικαστεί στις 6 Μάρτη του 2015 με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν 17 κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας και άλλων περιοχών.

Σε σοβαρές υποθέσεις, όπως η συγκεκριμένη, ακολουθείται από το ΣτΕ η τακτική των συνεχών αναβολών, με διάφορα προσχήματα. Για παράδειγμα, στην υπόθεση της προσφυγής κατά διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του δασοκτόνου νόμου 3208/ 2003 αποφασίστηκαν εφτά αναβολές, με το επιχείρημα ότι ο εισηγητής Π. Πικραμένος δεν ήταν έτοιμος! Την ίδια περίοδο, δούλευαν στο φουλ οι μηχανισμοί αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων, με τις δασικές υπηρεσίες να βασίζονται στο δασοκτόνο νόμο. Αυτή η φάμπρικα των αποχαρακτηρισμών φόβισε τότε τον Κ. Καραμανλή και τον ανάγκασε να δώσει εντολή στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Α. Καρρά να βάλει για ένα διάστημα φρένο σ’ αυτούς τους αποχαρακτηρισμούς. Ως ανταμοιβή για τις συνεχείς καθυστερήσεις και για την εισήγησή του, με την οποία έκρινε ως συνταγματικό το άρθρο 1 του δασοκτόνου ν. 3208/2003, ο εισηγητής Π. Πικραμμένος αρχικά έγινε αντιπρόεδρος, στη συνέχεια πρόεδρος του ΣτΕ και στο τέλος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, το Μάη του 2012.

Τίποτα, λοιπόν, δεν αποκλείει να εφαρμοστεί η ίδια τακτική και στην υπόθεση της προσφυγής του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, προκειμένου η «Δικέφαλος 1924» ΑΕ να πάρει έγκριση της μελέτης υψομέτρων και για τα 6 στρέμματα του Αλσους, δεδομένου ότι η νέα δημοτική αρχή δεν κατέθεσε και αίτηση αναστολής της απόφασης Σίμνου. Επαναλαμβάνουμε ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Α. Βασιλόπουλος, εξακολουθεί να δηλώνει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με βάση το νόμο»!

Εάν χειριζόμασταν εμείς την υπόθεση της αίτησης ακύρωσης, θα καταθέταμε ταυτόχρονα και αίτηση αναστολής, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη και να εμποδίσουμε την εταιρία του Μελισσανίδη να πάρει υψόμετρα και για τα 6 στρέμματα του Αλσους, κατ’ εφαρμογή της αντισυνταγματικής διάταξης του ν. 4277/2014. Ας μη σπεύσουν κάποιοι «κύκλοι» της δημοτικής αρχής να μιλήσουν για «ξερόλες» και να μας αντικρούσουν με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να κατατεθεί και αίτηση αναστολής σε περιπτώσεις «αρνητικών διοικητικών πράξεων».

Αυτός ο ισχυρισμός θα είχε βάση αν είχε υποβληθεί μόνο η αίτηση επικαιροποίησης της μελέτης ανάπλασης του Αλσους από το Δήμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί η δημόσια διοίκηση να καταργήσει τη διοικητική πράξη και έτσι στην ουσία να νομοθετήσει. Αυτό το νομικό επιχείρημα θα μπορούσε να συζητηθεί, όμως εν προκειμένω δεν μπορεί να σταθεί, γιατί έχει υποβληθεί από τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ η αίτηση για έγκριση της μελέτης υψομέτρων.

Οταν κατά την ίδια χρονική περίοδο κατατίθενται η επικαιροποίηση της μελέτης ανάπλασης του Αλσους και η μελέτη υψομέτρων, που προϋποθέτει την αρπαγή και τον αποχαρακτηρισμό 6 στρεμμάτων Αλσους, είναι δεδομένο ότι το Αλσος θα υποστεί μεγάλη ζημιά. Επομένως, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης. Διότι η μελέτη υψομέτρων εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για το Αλσος, αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση Εγκρισης και Αδειας Δόμησης, η οποία οδηγεί στην οικοδόμηση πάνω στη συγκεκριμένη έκταση του Αλσους.

Επομένως, η νέα δημοτική αρχή όφειλε μαζί με την αίτηση ακύρωσης να καταθέσει και αίτηση αναστολής, ώστε να μπλοκάρει τόσο την έγκριση της μελέτης υψομέτρων, που συμπεριλαμβάνει και τα 6 στρέμματα του Αλσους όσο και την έκδοση οικοδομικής άδειας για το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση της οικογένειας Μελισσανίδη. Δεν το έκανε όχι από άγνοια, αλλά σκόπιμα, γιατί θέλει να συναλλάσσεται με την εταιρία του Μελισσανίδη, αποσκοπώντας στις ψήφους εκείνων των οπαδών της ΑΕΚ που ελέγχονται από το «σύστημα Μελισσανίδη».

Η διοίκηση Βασιλόπουλου θα έπρεπε ακόμη να συμπεριλάβει στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης Σίμνου και το ζήτημα της μελέτης υψομέτρων, προκειμένου να καταδείξει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος βλάβης του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας και γι’ αυτό η συγκεκριμένη διοικητική πράξη είναι φαινομενικά μόνο αρνητική. Δεν το έκανε και έτσι δυσκολεύει τον αγώνα για την υπεράσπιση των 6 στρεμμάτων του Αλσους. Νομιμοποιούμαστε, λοιπόν, να υποστηρίξουμε ότι η συριζαίικη δημοτική αρχή έκανε την προσφυγή στο ΣτΕ για το θεαθήναι.

Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στη διοίκηση Βασιλόπουλου (και στον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα), πόσο μάλλον συμπαράταξη ή -ακόμη χειρότερα- παραχώρηση του πρώτου ρόλου σ’ αυτή. Αντίθετα, θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση πάνω της, ώστε να αναγκαστεί να επιστρέψει την αίτηση για την έγκριση μελέτης υψομέτρων στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ και να μην εγκρίνει υψόμετρα για τα 6 στρέμματα του Αλσους. Αν η δημοτική αρχή αποθρασυνθεί και τολμήσει να εγκρίνει τη μελέτη υψομέτρων, θα πρέπει άμεσα, εκτός των άλλων, να κατατεθεί από τους αγωνιζόμενους κατοίκους αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής αυτής της απόφασης.

Η μελέτη υψομέτρων δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εγκριθεί και ο αγώνας για την υπεράσπιση της ακεραιότητας και του δασικού χαρακτήρα του Αλσους πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ν. 4277/2014.

Πηγή: Εφημερίδα  “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *