Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς από το «κόκκινο δίκτυο»

syriza-ekdilosi-miliosΤις διαφωνίες τους για συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης διατύπωσαν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στην εκδήλωση της ιστοσελίδας Rproject (πρόσκειται στη ΔΕΑ) με τίτλο «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές», η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη.

Οι ομιλίες από τους Αντώνη Νταβανέλο, Γιάννη Μηλιό και Σόφη Παπαδόγιαννη, καθώς και οι παρεμβάσεις από τους Π. Λάμπρου και Γ. Σαπουνά, επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί η μόνη διέξοδος είναι η ρήξη με τους δανειστές». Σχεδόν όλοι οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι η εκδήλωση δεν έχει σκοπό να λειτουργήσει υπονομευτικά προς την κυβέρνηση, ωστόσο εξέφρασαν τις έντονες διαφωνίες τους ως προς την ασκούμενη πολιτική.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Μηλιός εξέφρασε τη θέση του υπέρ της «καθυστέρησης πληρωμών», επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα έχει καμία επίπτωση ως προς τη θέση της χώρας στο ευρώ, επικαλούμενος μάλιστα δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο κ. Μηλιός σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί η κυβέρνηση προκειμένου να εμμείνει στις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ εξέφρασε διαφωνίες σε θέσεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μεταξύ των οποίων ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες γιατί αυτή η τακτική οδηγεί σε αδιέξοδο. «Οι θεσμοί βλέπουν την αμφιταλάντευση και ζητούν όλο και περισσότερα», είπε ο Γ. Μηλιός και τόνισε ότι το δίλημμα δεν είναι ανάπτυξη ή ύφεση αλλά το αν η κυβέρνηση θα προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή της εργασίας.

Η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως όσους εκφράζουν ριζοσπαστικές θέσεις και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία λιτότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναγκαστικά, πρέπει να υπάρχει και πλάνο εξόδου από την ευρωζώνη. Η κ. Παπαδόγιαννη είπε ότι η θέση «πάση θυσία στο ευρώ», δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Αντώνης Νταβανέλος μέλος της ΠΓ, άσκησε έντονη κριτική σε διορισμούς αξιωματούχων σε κρατικούς οργανισμούς και γενικότρα τον δημόσιο τομέα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, όπως στην ΕΡΓ, στα ΕΛΠΕ, κ.α. . Ο κ. Νταβανέλος σημείωσε ότι ότι σύντομα θα γίνει σαφές ότι οι δανειστές θέλουν το τρίτο μνημόνιο και θα επιδιώξουν να το κάνουν συντρίβοντας πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης δήλωσε ότι οι «οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν», όπως και το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ενώ τόνισε ότι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Νταβανέλος, είπε ότι η ρήξη είναι διέξοδος, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους και υπέρ των εκλογών.

Ο Γιώργος Σαπουνάς μέλος της ΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και της εκλογής του κ. Προκόπη Παυλόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ της λήψης των αποφάσεων από τα κομματικά όργανα.

Ο Πάνος Λάμπρου μέλος της ΠΓ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος παρά τα προβλήματα και τα διλήμματα, πρόσθεσε ότι οι τελευταίες δύο αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ομόφωνες και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στα κομματικά όργανα προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις ενόψει της πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές και στο πλαίσιο αυτό να αποφασιστεί είτε η προσφυγή σε δημοψήφισμα , είτε σε εκλογές.

Το αδιαχώρητο

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο από κόσμο κτήριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν μπόρεσε να προσεγγίσει και να ακούσει τους ομιλητές, ενώ το «παρών» έδωσαν και τηλεοπτικά συνεργεία, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που υπήρχε για την εκδήλωση και τις απόψεις των ομιλητών.

Εκδήλωση με ομιλητές μέλη του ΣΥΡΙΖΑ
Δυναμικό «παρών» από τον κόσμο στην εκδήλωση | EUROKINISSI

Παραμονές της τελικής έκβασης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αγωνιούν για την επόμενη μέρα μιας συμφωνίας, η οποία ευελπιστούν πως δεν θα αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *