Οι προπαγανδιστές μιας… οικουμενικής του Μνημονίου

6-1-630_8Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο και επαναλαμβάνεται εσχάτως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Πολιτικοί αρχηγοί και μέσα ενημέρωσης, μπροστά στις «άγνωστες» πολιτικές εξελίξεις, επαναφέρουν με δηλώσεις και αρθρογραφία στον Τύπο το σενάριο της μετεκλογικής οικοδόμησης μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

Οι πρώτες αναφορές είχαν γίνει από τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη τον Ιούλιο, πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Τότε το αίτημα που διατυπωνόταν αφορούσε τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης με τεχνοκρατικό προφίλ και με τη στήριξη των κομμάτων που υπερψήφισαν την νέα συμφωνία.

Ζητούσαν να μην υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, ώστε να μη «διαταραχτεί» η ομαλή πορεία της χώρας. Οι αποφάσεις όμως τού Αλ. Τσίπρα κατεδάφισαν τα συγκεκριμένα σχέδια, με αποτέλεσμα η πάσα να δοθεί κατόπιν από τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Αναποφάσιστοι

Οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν ένα γενικότερο κλίμα αναποφασιστικότητας στην ελληνική κοινωνία. Και οι παροικούντες το κατεστημένο πολιτικό σύστημα βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν ξανά για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας. Μια και ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, εμφανίζεται πλέον ανοιχτός σε συνεργασίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επανενεργοποιείται η προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι δεν είναι αρκετή η συναίνεση του πρώτου κόμματος με ένα ή δύο μικρότερα κόμματα, αλλά απαιτείται η ευρύτερη συναίνεση όλων των κομμάτων που συναίνεσαν στο Μνημόνιο.

Πρόκειται για το σενάριο που προωθεί τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, τα οποία συνολικά αγγίζουν αυτή τη στιγμή συνολικά το 70% στις δημοσκοπήσεις. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που πλησιάζει στο να θεωρηθεί «οικουμενική», ή τουλάχιστον «οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση».

Συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης, αλλά και πολιτικοί, «τρέχουν» τις τελευταίες ημέρες να «εξυμνήσουν» την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία, όπως ορίζεται από το το Σύνταγμα, δεν δύναται να νομοθετεί, αλλά απλώς να υλοποιεί ειλημμένες αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο του διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου», Πάνου Αμυρά, που έγραφε το περασμένο Σάββατο ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση των λίγων ημερών έχει επιδείξει μεγαλύτερο έργο από του Τσίπρα». Ομοίως, το «Πρώτο Θέμα» ανέφερε ότι «η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την άμεση εφαρμογή δράσεων, κάτι που δεν έκανε η απερχόμενη υπουργός (Μεταναστευτική Πολιτικής) επικαλούμενη αξεπέραστα εμπόδια».

Αντίστοιχα, μέσα ενημέρωσης μιλούν με θετικά λόγια για την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, που υλοποιούν παλαιότερες αποφάσεις, ενώ ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε «συγχαρητήρια στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που σε δυο-τρεις μέρες έκανε όσα δεν έκαναν οι άλλοι σε επτά μήνες».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αποκρούει αυτό το ενδεχόμενο, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει μύδρους κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Σταύρου Θεοδωράκη και των «βαριδιών» που κουβαλάει η Φώφη Γεννηματά. «Το να μας αφαιρέσουν τη δυνατότητα να ασκήσουμε πολιτική, το να μας ευνουχίσουν ουσιαστικά. (Αυτός είναι) ο αρχικός στόχος, ο βασικός στόχος του συστήματος και γι’ αυτό μας λένε τώρα, γιατί δεν συνεργάζεστε με τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι πρόκληση να παριστάνει τον πολέμιο της διαπλοκής ο πρόεδρος του κόμματος που φτιάχτηκε κατ’ εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο -δε- Νίκος Βούτσης σε πρόσφατη συνέντευξή του συμφώνησε ότι ισχυρά ΜΜΕ προβάλλουν το έργο μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης ως προάγγελο ευκταίας οικουμενικής κυβέρνησης. «Ορισμένα μέλη της οικουμενικής την… έχουν δει αλλιώς», είπε άλλωστε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες που κινδυνεύουν να χάσουν το μερίδιο της εξουσίας που κατείχαν για δεκαετίες, βλέπουν στο «πρόσωπο» της υπηρεσιακής κυβέρνησης την ιδανικότερη εκδοχή της κυβέρνησης της 21ης Σεπτεμβρίου: μια κυβέρνηση με «τεχνοκρατικό» χαρακτήρα, στην οποία θα συμμετέχουν πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και από τον άλλοτε «εκσυγχρονιστικό» χώρο που θα υλοποιήσει χωρίς παρεκκλίσεις το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των δανειστών.

 

Επικοινωνιακό μπαράζ

Οι προπαγανδιστές μιας... οικουμενικής του Μνημονίου
  • 1. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Μέσα σε λίγες μέρες η υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε όσα δεν είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επί επτά μήνες […]. Είναι δυνατόν να λέμε “δεν συνεργαζόμαστε” και να μη λειτουργούμε προς όφελος των πολιτών;» (Action24, 4/9/2015).

Φώφη Γεννηματά: «Χρειάζεται μια κυβέρνηση με την ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη, άρα μια συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων» (ΕΡΤ, 2/9/2015).

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και άρα εθνικής ενότητας» (euro2day, 2/9/2015).

Σταύρος Θεοδωράκης: «Θέλουμε μια Βουλή που θα βγάλει κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία […] Η δική μας πρόταση είναι μεγάλη συνεργασία, βασισμένη σε αρχές» (θέατρο «Αλκμήνη», 4/9/2015).

Κωστής Χατζηδάκης: «Ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, προσωπικά πιστεύω, αλλά και η Ν.Δ. πιστεύει, ότι θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις που δηλώνουν ότι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» (Real FM, 28/8/2015).

Οι προπαγανδιστές μιας... οικουμενικής του Μνημονίου
  • 2. ΜΜΕ

«ΤΑ ΝΕΑ»: «Η χώρα χρειάζεται πανίσχυρη κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, ώστε να επέλθει συντομότερα το τέλος των μνημονίων» (5/9/2015).

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη απαιτεί πλέον τις κυβερνήσεις συνεργασίας όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής. […] Οποιος πολιτικός ηγέτης δείχνει να μην το αντιλαμβάνεται, εμμένει στο αίτημα της αυτοδυναμίας ή αποκλείει ντε φάκτο τη συνεργασία με άλλα κόμματα πηγαίνει σαφώς ενάντια στη θέληση των ψηφοφόρων» (5/9/2015).

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: «Η διακομματική συνεργασία είναι και ο μόνος τρόπος να γίνουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, που απαιτούν πολλές μικρές παρεμβάσεις σε διάστημα ετών όπως π.χ στη δημόσια διοίκηση» (Αρίστος Δοξιάδης, 6/9/2015).

«REAL NEWS»: «Υπάρχει ακόμα κανείς που δεν αντιλαμβάνεται ότι η βαριά αυτή πολιτική ατζέντα επιβάλλει τον σχηματισμό ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης με ευρύτατη λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη;» (Νίκος Χατζηνικολάου, 6/9/2015).

«ΤΟ ΒΗΜΑ»: «Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το πολιτικό σύστημα θα κληθεί να συγκροτήσει κυβέρνηση ικανή να διατηρήσει την Ελλάδα εντός ευρωπαϊκής τροχιάς» (Αντώνης Καρακούσης, 6/9/2015).

Πηγή: Νίκος Σβέρκος  – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *