Μια Προσωπική Απάντηση στην Ανακοίνωση του ΝΑΡ

Apr 15, 2012 | Καθημερινά | 4 comments

Του Βαγγέλη Αντωνίου

Παρά τις επιφυλάξεις φίλων και συντρόφων και τις καλές συμβουλές και παροτρύνσεις τους ποτέ να μην τοποθετείσαι εν θερμώ, αποφάσισα ότι ο διάλογος μεταξύ συντρόφων, σκληρός, ακόμη και παρορμητικός, όταν είναι αληθινός, είναι κι επαναστατικός. Κι έτσι θέλω να εκφράσω τα πιο κάτω (τοποθετούμενός απέναντι στην ανακοίνωση του Ν.Α.Ρ. κι όχι σ’ αυτές των άλλων συνιστωσών και της Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί νομίζω ότι αυτό και μόνο έχει νόημα). Η ανακοίνωση, λοιπόν, του Ν.Α.Ρ. της 11/4/2012 φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «… με αφορμή την πολιτική-εκλογική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς δυνάμεις του Μ.Α.Α.», που συμπληρώνεται – «για ξεκάρφωμα» το λένε στη γλώσσα της πιάτσας – από τον υπότιτλο «Με την άλλη αριστερά και αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής ενάντια στη χούντα ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου», είναι δε πολιτικά απαράδεκτη, γιατί:..

1.    Πρόκειται για τον εκ μέρους των συντρόφων της ηγεσίας του Ν.Α.Ρ. επίσημο – μετά πολλών επαίνων είναι η αλήθεια – ενταφιασμό – που θα αναμείνει ίσως για καιρό την «ανάσταση» – της πρόσκλησης που απευθύναμε εγώ και οι δυο σύντροφοί μου, Νίκος Γαλάνης και Κώστας Παπουλής, σαφώς (και κυρίως) προς τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για πολιτική συμπόρευση και για μια άμεση συνεργασία, ενόψει των επικείμενων εκλογών.

2.    Πρόκειται για την – με κάθε επισημότητα εκ μέρους της ηγεσίας του Ν.Α.Ρ. – ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για το γεγονός ότι οι συζητήσεις που διεξάχθηκαν (με αφορμή την πιο πάνω πρότασή μας, πριν και μετά την πανελλαδική συνάντηση του Μ.Α.Α.) ανάμεσα σε στελέχη του Μ.Α.Α. και σύσσωμης της αντιπροσωπείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι μόνο δεν τελεσφόρησαν αλλά και γιατί με αποκλειστική ευθύνη των ίδιων των συντρόφων της ηγεσίας του Ν.Α.Ρ. οδηγήθηκαν – και στις τρεις φάσεις τους – σε αδιέξοδο.
3.    Πρόκειται, επίσης, για πολιτική τοποθέτηση που αποδεικνύει ότι ο οπορτουνισμός δεν ορίζεται ως φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό αποδιδόμενο εξ απονομής μονόπαντα σε ορισμένης κατεύθυνσης πολιτικούς χώρους και ρεύματα, αλλά νοσηρότητα που μπορεί κανείς να διαγνώσει και στις «καλύτερες οικογένειες».
4.    Πρόκειται, τέλος, για πολιτικό κείμενο που – υπό τις συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν πυροδοτηθεί από υπερώριμες, για καιρό, επίπονα και επίμονα συντελούμενες προγραμματικές και κινηματικές, συγκρουσιακές και ενωτικές διεργασίες και ζυμώσεις – αποτελεί μνημείο πολιτικής «απόσυρσης», αυτοακύρωσης και απεμπλοκής από ένα ρητά διακηρυγμένο ως κομβικό στόχο του ρεύματος που εκπροσωπεί το Ν.Α.Ρ.: τη στρατηγική ανασύνθεση του τοπίου της αριστεράς, προς όφελος των δυνάμεων της ρήξης, της σύγκρουσης, της ανατροπής.
Περαιτέρω και επί της ουσίας του κειμένου:
1.    Οι ίδιοι οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Ν.Α.Ρ. γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα ότι τα όσα επικαλούνται αναφορικά με τις δικές μας υποτίθεται πολιτικές-προγραμματικές «ταλαντεύσεις, αντιφάσεις, αμφισημίες, διπλές αναγνώσεις» και τα τοιαύτα, δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή πολιτική κριτική. Εκτός των άλλων, για τον προφανή λόγο ότι οι ίδιοι μας ζήτησαν, στην επίσημη συνάντησή μας με σύσσωμη την αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετ’ επιτάσεως, ρητά και κατηγορηματικά, να τοποθετηθούμε εγγράφως στην πολιτική ανταπάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να «ξεκαθαρίσουμε το προγραμματικό ζήτημα». Και η επ’ αυτού γραπτή μας απάντηση, μη επιδεχόμενη ουδεμιάς παρερμηνείας ή διπλής ανάγνωσης, αναφέρει επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά τα σημεία των κύριων πολιτικών αξόνων, εκτιμήσεων, κατευθύνσεων που αναφέρονται στην επιστολή σας, θεωρούμε ότι υπάρχει η απαραίτητη συναντίληψη για μια πολιτική-εκλογική συνεργασία». Οι αιτιάσεις λοιπόν περί ελλειμματικών προγραμματικών συγκλίσεων είναι τουλάχιστον φαιδρές, εκτός κι αν οι σύντροφοι της ηγεσίας του Ν.Α.Ρ. πιστεύουν ότι για να εκπληρούται η προγραμματική σύγκλιση θα πρέπει οι «συγκλίνοντες» να κλίνουν ταυτόχρονα σε όλες τις πτώσεις το επίθετο «αντικαπιταλιστικός, αντικαπιταλιστική, αντικαπιταλιστικό», αλλά φυσικά όταν φθάνουν στην κλητική να αναφωνούν: «Ω, εσύ αντικαπιταλιστικό Ν.Α.Ρ.» και να οικτίρουν κιόλας το δικό τους ελλιποβαρή αντικαπιταλισμό.
2.    Είναι τουλάχιστον προσχηματική η προσπάθεια να αποδοθεί σε μας αμφισημία και μη αποφασιστικότητα, όχι μόνο για τη θέση μας για έξοδο από το ευρώ, την ευρωζώνη, την Ε.Ε. αλλά κυρίως για τη σύγκρουση που – με ανάληψη, γνωστού σε πολλούς, σημαντικού προσωπικού και όχι μόνο κόστους από πολλούς, πέραν εμού, συντρόφους μου – έχουμε διεξάγει απέναντι σε ολόκληρη τη γκάμα των ρευμάτων του ευρωπαϊσμού (και των παραλλαγών τους) και των ιδεοληπτικών αυταπατών που τον συνοδεύουν.
3.    Είναι όμως ταυτόχρονα και «αινιγματικό» οι ίδιες εκείνες δυνάμεις – σαν το Ν.Α.Ρ. – που θα ανέμενε κανείς, σε μια τόσο μάλιστα κρίσιμη, παλιρροϊκή καμπή, να διεξάγουν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα τη μάχη για τον απεγκλωβισμό υπαρκτών αριστερών ρευμάτων και για την αποδυνάμωση της ευρωπαϊστικής ιδεολογικής ηγεμονίας σε ευμεγέθεις «χώρους υποδοχής» αριστερού και λαϊκού κόσμου, οι ίδιες αυτές δυνάμεις να «παραιτούνται» οικειοθελώς από τη μάχη αυτή. Να οδηγούν αντικειμενικά κόσμο – θέλοντας και μη – στις αγκάλες της ευρωπαϊστικής αριστεράς. Ή μήπως – υπό το φως της διατύπωσης (στην παράγραφο 4) της ανακοίνωσης της ηγεσίας του Ν.Α.Ρ.: «… προοπτική στην οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει άμεσα ή έμμεσα να εμπλακεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ» – δεν είναι και τόσο αινιγματικό; Μήπως δηλαδή το να δηλώνουν ρητά οι σύντροφοι της ηγεσίας του Ν.Α.Ρ. ότι αποφεύγουν να «εμπλακούν» στο «συνεχές» (Σύριζα, Μ.Α.Α., Ανταρσύα), εκτός από το ότι ανταποκρίνεται σε μια ορισμένου τύπου βολική ιδεολογικοπολιτική καθαρότητα, αντικατοπτρίζει και μια συγκεκριμένη συγκρουσιακή φοβία τους; Μήπως εν τέλει είναι σαφής πολιτική τους παραίτηση από το να δοθεί η μάχη εκεί ακριβώς που πρέπει να δοθεί, τη στιγμή ακριβώς που πρέπει να δοθεί και πάνω στον κρίσιμο πολιτικό κόμβο που πρέπει να δοθεί;
4.    Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να απευθύνει σε μας η ηγεσία του Ν.Α.Ρ. ερωτήματα του τύπου: «Ποιους εκπροσωπεί, σε ποια βάση αποδέχεται ή προτείνει εκλογική συνεργασία η πολιτική πρόταση συμπόρευσης» που απευθύναμε δημόσια οι τρεις του Μ.Α.Α. Όταν στους συντρόφους-συντάκτες της ανακοίνωσης είναι γνωστό ποιοι εκ μέρους του Μ.Α.Α. συμμετείχαν στις επίσημες συναντήσεις των αντιπροσωπειών μας (ή και ποιοι επέλεξαν, για να «διευκολύνουν», να μη συμμετέχουν στη δεύτερη απ’ αυτές, «καταπίνοντας» ακόμη και τις ιταμότερες των «προτάσεων» των εκπροσώπων του ρεύματος των συντακτών της ανακοίνωσης, προς χάριν της πολυπόθητης – ευτυχώς κι από πολλούς άλλους πέραν ημών – συμπόρευσης). Ας μην επεκταθούμε λοιπόν επ’ αυτού περαιτέρω. Δεν είναι η στιγμή για περισσότερες «κακίες», που μπορεί να τραυματίσουν κι άλλο τούτη την ώρα, για καταστάσεις πάντως γνωστές σε αρκετούς από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
5.    Για τον ίδιο λόγο, ας αντιπαρέλθουμε και πολλά απ’ όσα γράφονται στην παράγραφο 7 της ανακοίνωσης, η οποία αφορά κυρίως τις υπόλοιπες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όχι γιατί είναι ήσσονος σημασίας ή ενδοοικογενειακού χαρακτήρα ζητήματα. Το αντίθετο μάλιστα. Όχι τόσο γιατί οι – ατυχείς κατά την ταπεινή μου γνώμη – διατυπώσεις που επιλέγουν οι σύντροφοι της ηγεσίας του Ν.Α.Ρ. περιποιούν τόση «τιμή» σε συμμάχους τους, όταν ταυτόχρονα τους εγκαλούν για «υποτίμηση» εκ μέρους τους του αντικαπιταλιστικού χαρακτήρα της πάλης, για «ταλαντεύσεις» κλπ., με αφορμή ακριβώς το θέμα της συμπόρευσης με τις δυνάμεις του Μ.Α.Α. Αφού άλλες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κατανοούν «τα πολιτικά όρια του Μ.Α.Α. που δεν μπορούν να προσπεραστούν εύκολα». Σε αντίθεση φυσικά με την ηγεσία του Ν.Α.Ρ. που εξορισμού κατέχει την αυθεντία του οδικού άξονα προς την κομμουνιστική απελευθέρωση. Αλλά γιατί αμέσως μετά τις εκλογές – με το καλό σύντροφοι και το εννοώ – θα έχουμε πολλά να πούμε επ’ αυτών. Και να κάνουμε βεβαίως…
6.    Καταλήγοντας, σε αντιστοίχιση με τον επίλογο της ανακοίνωσης των συντρόφων του Ν.Α.Ρ., που απευθύνει και την τόσο «ανοιχτόκαρδη» πρόσκληση-πρόκληση προς την πλευρά μας, ας τελειώσουμε – προς το παρόν – με δυο πικρόχολα σχόλια, που συμπαθάτε με δεν μπορώ να αποφύγω και με μια πολιτική δέσμευση:
–    Προσωπικά σεμνύνομαι, με καταλαμβάνει δέος, σύντροφοι του Ν.Α.Ρ., μπροστά στην εμβέλεια της προσπάθειάς σας για μια «ανώτερη πολιτική συνάντηση» (προφανώς θα έχει αποδέκτες πολύ πιο αντικαπιταλιστές από μας) και νιώθω τραγικά ελλιποβαρής, δεσμευόμενος αμέσως κιόλας να αυθυποβληθώ σε εντατικά φροντιστήρια και επαναστατική εκγύμναση.
–    Επειδή, όμως, δυσκολεύομαι να κατανοήσω – καθώς εμείς απ’ την πλευρά μας κάναμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε – σε τι ακριβώς συνίσταται η πρόσκληση που απευθύνετε σε μένα και τους συντρόφους μου, να επιλέξουμε «όποιο τρόπο θεωρούμε πρόσφορο για το δρόμο του αναγκαίου πολιτικού προγράμματος ανατροπής, για μια άλλη αριστερά», μήπως μας υποδεικνύετε το δρόμο της προσχώρησης, αφού βεβαίως προηγηθεί και το απαραίτητο αυτομαστίγωμα;
Τέλος,
το μόνο σίγουρο σύντροφοι είναι ότι ο δρόμος της συγκρουσιακής υπέρβασης για την αναγκαία ανασύνθεση του τοπίου της αριστεράς, δρόμος στον οποίο εγώ και οι δυο σύντροφοί μου – αλλά και πολλοί ακόμη εντός του Μ.Α.Α. – είμαστε αταλάντευτα στρατευμένοι, είναι στρωμένος με πολλά, πάρα πολλά ακόμη εμπόδια, ορισμένα απ’ τα οποία απ’ ότι φαίνεται κι εμείς έχουμε υποτιμήσει (κι αυτό είναι όντως προσωπική μου αυτοκριτική). Τα μεγαλύτερα απ’ τα οποία αφορούν τις «ακινησίες των ηγεσιών» σύντροφοι του Ν.Α.Ρ. Αλλά το δρόμο αυτό έχουμε δεσμευτεί να τον τραβήξουμε μέχρι το τέλος. Καλή αντάμωση σύντροφοι … στα γουναράδικα… Και καλή ανάσταση.
Βαγγέλης Αντωνίου

Χαλκίδα, 14/4/2012. 

4 Comments

  1. Και όμως ο βαγγέλης αντωνίου έχει δίκιο…

    Εγώ είμαι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και παλεύω για τη συγκρότηση του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής, για την εμβάθυνση του σωστού μεταβατικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τη συμβολή μας στη συγκρότηση των λαϊκών και εργατικών θεσμών/εμβρ΄΄υψν της αυριανής εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας και για την αυριανή κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο, του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής!

    Ε, εκτιμώ πως σε αυτές τις εκλογές υπήρχε σαφώς έδαφος ΚΑΙ για εκλογι΄κη συνεργασία με αυτο το κομμάτι του ΜΑΑ. Και έκανε λάθος το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν δέχτηκαν τη συνεργασία αυτή. Παρολαυτά, αν το δούμε έγκαιρα το λάθος μας, μπορούμε να το διορθώσουμε και είτε να έχουμε υποψήφιους του ΜΑΑ στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε να πάμε αμέσως μετά τις εκλογές σε έμπρακτη κοινή συμπόρευση!

    Μαζική και μαχητική ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ταυτόχρονα συντροφική ανοιχτή συζήτηση για να υπερβούμε σύντομα τις ανεπάρκειές μας!

    Reply
  2. τοσες πολλές λέξεις για να πεις οτι θα ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ?

    Reply
    • πόσο τραγικό είναι το σχόλιο του “communistis”. 🙁

      Reply
    • λες τόσα πολλά για το ΝΑΡ και την Ανταρσυα και τις ηγεσίες και το κείμενο σου είναι ακριβώς ότι καταγγέλεις! Παπατζίδικο δυστυχώς και κομπρεμιτζίδικο! Πες μας σε παρακαλώ τι μας καλείς να ψηφίσουμε!

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αφιέρωμα: 59 χρόνια μετά την αμερικανοκίνητη δικτατορία των Συνταγματαρχών

Πιστεύουμε ότι παρακάτω βρίσκεται το πιο  ολοκληρωμένο αφιέρωμα, που υπάρχει στο διαδίκτυο, για την αμερικανοκίνητη χούντα  των συνταγματαρχών που επιβλήθηκε στην χώρα μας τον Απρίλη του 1967. Το ισχυριζόμαστε αυτό γιατί πέρα από τις πολλές σχετικές αναρτήσεις που ήδη...

Αντιπολεμική συναυλία. Κυριακή 26 Απριλίου στα Προπύλαια στις 19.00 για το GSF

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος επεκτείνεται και η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται, απαντάμε συλλογικά. Η Αθήνα γίνεται σημείο συνάντησης για μια μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης, που σημαίνει την εναντιώση μας! Η συναυλία εντάσσεται στο διεθνές κάλεσμα στήριξης...

Η Μυρτώ και η βιομηχανία της υποκρισίας

Όλες αυτές τις μέρες, τα ΜΜΕ έχουν μετατρέψει τον θάνατο της 19χρονης Μυρτώς στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς σε τηλεοπτικό σίριαλ.Βίντεο «ντοκουμέντα», λεπτομέρειες για το τι φορούσε, τι έκανε, ποιους γνώριζε, ποιος «την πέταξε» στην πλατεία. Συνεχείς συνδέσεις,...

“Ο Χουλιάν Γκριμάου έμεινε πιστός στον εαυτό του, στη γραμμή του κόμματος, στις ελπίδες της Ισπανίας” – Δολοφονείτε σαν σήμερα το 1963 από τον καθεστώς του Φράνκο.

«O Χουλιάν Γκριμάου, που έπεσε ηρωικά, έγινε σημαία πάλης. Είναι μαζί μας, ζει και θα ζει στις καρδιές των νέων γενεών που τραβούν στο δρόμο του κομμουνισμού», είχε δηλώσει η Ντολόρες Ιμπαρούρι, η θρυλική “Πασιονάρια”, σαν σήμερα το 1963 όταν πληροφορήθηκε ότι...

Η χριστιανική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο

Χαλούσε το «ιερό» σκηνικό της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο ένα αδέσποτο σκυλάκι… Και ο «εθνικός ιεράρχης», ο τέως μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος Λενής, δεν άντεξε. Με την ποιμαντορική του ράβδο, (το σύμβολο της...

20 Απρίλη 1941. Ο προδότης στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει την παράδοση της Ελλάδας στους Γερμανούς

Ήταν 20 τ’ Απρίλη  του 1941 όταν ο αρχηγός της ελληνικής στρατιάς Ηπείρου Μακεδονίας, στρατηγός  Γεώργιος Τσολάκογλου μαζί με τον Παναγιώτη Δεμέστιχα και τον Γεώργιο Μπάκο,  αφού πρώτα ξήλωσαν τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ι. Πιτσίκα που διαφωνούσε, υπέγραψαν στον...

Βασανιστήρια στις Τουρκικές φυλακές

Ο Gürkan Türkoğlu, μαζί με τον Hüseyin Özen (245η ημέρα αντίστασης) και τον Tahsin Sağaltıcı (265η ημέρα αντίστασης), βρίσκονται εδώ και μέρες υπό την άμεση απειλή αναγκαστικής σίτισης, στις Τουρκικές φυλακές..Η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ...

Καταδικάστηκε γιατί βίασε 21 γυναίκες και κυκλοφορεί ελεύθερος — 1 “μερικό αποτύπωμα” σε σακούλα και φυλακή

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Σήμερα, 20 Απρίλη 2026, η «δικαιοσύνη» της ΝΔ έρχεται να μας υπενθυμίσει ξανά ποιος είναι ο πραγματικός της ρόλος: να προστατεύει τους ισχυρούς, τους εκλεκτούς του συστήματος και τα αφεντικά, την ίδια στιγμή που συνθλίβει τους αγωνιστές, τους...

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ του Μοχαμάντ Χαμζάι σε Α’ προβολή

Γράφει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης Ο ΑΡΧΗΓΟΣ του Μοχαμάντ Χαμζάι σε Α’ προβολή από τις 30/4/26, στους κινηματογράφους από τη New Star Δύο παιδιά. Ένα όνειρο. Μια τελευταία ευκαιρία. Όταν ο χρόνος λιγοστεύει, το όνειρο γίνεται ανάγκη. «Μια συγκινητική ιστορία που...

Σαν σήμερα το 1913 γεννήθηκε ο Μίμης Φωτόπουλος – Υπηρέτησε το όνειρο ενός δικαιότερου κόσμου.

Σαν σήμερα το 1913 γεννήθηκε στη Ζάτουνα της Γορτυνίας ένας σημαντικός αγωνιστής και μοναδικός ηθοποιός ο οποίος υπηρέτησε το όνειρο ενός δικαιότερου κόσμου. Ο Μίμης Φωτόπουλος. Υπήρξε ένας διαχρονικός μάγκας, ποιητής και δημιουργός, που με την προσωπική στάση ζωής...

Επιλεγμένα Video